kerstboomthuisgeleverd.nl - Kerstbomen en droogte

De ultieme gids van kerstboomthuisgeleverd.nl - voor het water geven van (kerst)bomen

Klimaatverandering en de impact op kerst(bomen)

In Nederland hebben we de laatste jaren steeds warmere en drogere jaren. Dit is helaas het gevolg van de klimaatverandering in de wereld, en gaat waarschijnlijk steeds vaker voorkomen. Ook dit jaar hebben we tot en met juni een fors neerslagtekort in geheel Nederland. Vooral in het eerste jaar van planten is het zeer belangrijk om regelmatig water te geven aan kerstbomen. Geef een boom van +/- 2, 5 meter in het eerste jaar in een droge periode ongeveer 15 liter om de 4 dagen, of een totaal van 25 liter per week. Dit is echter een algemene vuistregel, en moet uiteraard worden aangepast aan iedere unieke situatie. Controleer hiervoor het bodembocht enkele centimeters onder het grondoppervlak van de kluit. Het moet vochtig aanvoelen, maar niet drassig. Je kunt dit ook controleren door een “bal” te kneden van de grond. Als de grond blijft plakken is de grond nog vochtig genoeg. Ook het type bodem is van belang. Kleigrond houdt bijvoorbeeld langer vocht vast dan zandgrond. Als er teveel water aanwezig is (overtollig) wacht dan 1 a 2 dagen en controleer vervolgens het bodemvocht opnieuw voordat je wederom water geeft. Let op: dit is alleen van belang als er voor een langere periode droog, heet en schraal weer is voorspeld. Te veel water is namelijk net zo slecht als te weinig bodemvocht.

Wanneer geef je een (kerst)boom water?

Geef indien mogelijk ’s avonds of ’s ochtends met een lage druk water. Een boom of plant opent zijn huidmondjes bij het water geven. Bij heet weer met volle zon is er dan een verhoogde kans op verbranding van de boom of plant. Waterdruppels op de naalden of bladeren werken dan eigenlijk als een soort vergrootglas.

Tips:

  • Voor het beter vasthouden van het water rond een boom kun je een verhoogde hoop grond aanbrengen zodat het water zich om de boom vormt. Zo kan de hele kluit beter verzadigen. Om te bepalen hoeveel tijd er nodig is om 15 liter water te geven, kun je bepalen hoe lang het duurt om een emmer van 15 liter te vullen met een bepaalde druk.
  • Houd de grond rond de boom vrij van onkruid of andere vegetatie gewassen. Deze nemen immers ook water op!
  • Afhankelijk van bodemtype, doorlatendheid, drainage, weer en soorten kerstbomen die je de frequentie en duur van de watergift aan te passen.
  • Geef je kerstboom meteen na het planten water. Uitzonderingen zijn uiteraard als er op korte termijn (binnen een paar uur) regen wordt voorspeld. Dit moet dan wel gaan om een bui van minimaal 10 millimeter.
  • Bomen die net zijn geplant en in eerste jaar hebben meer baat bij kortere frequente beregening dan langdurige minder frequentie beregening. Dit komt omdat de boom zich nog niet ver heeft geworteld in de grond.
  • Je kunt compost, houtsnippers of bladresten (mulch) gebruiken als bodembedekking rondom de kerstboom. Hiermee houdt de bodem beter vocht vast, en kun je beregeningsbeurten uitstellen.

Een echte kerstboom kopen en gratis uw kerstboom thuisbezorgd – kerstboomthuisgeleverd.nl

https://youtu.be/eC2eksnYb0I