Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

KHN: 45% van de horecazaken technisch failliet

Laatst bijgewerkt: 12-11-2020 08:30:39

Persbericht - De horeca zit nog steeds in zwaar weer. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kan 45% van alle horecazaken de openstaande rekeningen niet betalen. ‘Technisch failliet’, heet dat. De meeste pijn was in april voelbaar. Inmiddels zijn veel zaken weer opengegaan waardoor mei en juni minder dramatische maanden waren, al zijn de omzetten nog steeds flink onder het normale niveau.

Terughoudend

Het was een gek gezicht in veel horecazaken. Lege tafels, een stille keuken en stilstaande horeca apparatuur. Horecazaken lagen wekenlang noodgedwongen stil. Toen de eerste versoepelingen werden aangekondigd voelde dat als goed nieuws. Sinds 1 juni zijn de deuren van veel zaken weer open, maar een stormloop op de horeca blijft uit. Nederlanders zijn in het algemeen terughoudend met een bezoek aan restaurants. Onduidelijkheid over de regels en het inchecken aan de deur vormen volgens KHN een drempel. De nieuwe regels moeten nog inslijten. 

Terras als reddingsboei 

Een beperkt aantal gasten, 1,5 meter afstand bewaren, wel of geen tussenschermen tussen de tafels? Een bezoek aan de horeca ziet er in coronatijd ineens heel anders uit. Voor veel mensen de reden om restaurants voorlopig te mijden. Op het terras is dat een ander verhaal. Dat voelt toegankelijker en veiliger omdat het in de buitenlucht is. In combinatie met de hogere temperaturen en het uitbreiden van het aantal terrasmeter, is het terras dit jaar belangrijker dan ooit voor de horeca. Kleine horecazaken zonder terras vallen buiten de boot. Vanwege de anderhalvemeterregels kunnen zij binnen niet voldoende gasten ontvangen om een rendabele omzet te draaien. Veel horecaondernemers van kleine zaken voelen zich daarom genoodzaakt om de deuren weer te sluiten.

Moeizame tweede helft van 2020 verwacht

De ING verwacht dat het leed nog niet is geschied. Ook in de tweede helft van dit jaar is de verwachting dat de horeca veel hinder ondervindt. Dat komt o.a. doordat veel evenementen zijn uitgesteld, discotheken hun deuren nog dicht moeten houden en de anderhalvemeterregels voorlopig nog van kracht zijn. Daarnaast blijven toeristen massaal weg. Voor reizigers uit sommige landen geldt zelfs een inreisverbod. Lichtpuntje is dat Nederlanders dit jaar in eigen land op vakantie gaan. ‘Staycation’ is de vakantietrend voor 2020. We mogen er weer voorzichtig op uit, en daar profiteert de horeca direct van. Vakantieparken, hotels, terrassen en lokale horeca komen langzaam weer tot leven.