Kun je geld lenen als ZZP'er voor privédoeleinden?

Jij wil geld lenen voor particuliere doeleinden, maar werkt als zzp'er. Dit is niet altijd even makkelijk. Veel banken of kredietverstrekkers zijn voornamelijk gericht op particulieren in loondienst. Gelukkig zijn er verschillende partijen die geld lenen als zelfstandige zonder personeel wel mogelijk maken.

Geld lenen als zelfstandig ondernemer

Ook als ondernemer kan je geld willen lenen voor een privédoel, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken, een aanbouw, het opknappen van de badkamer of een nieuwe auto die je niet op de zaak zet. Omdat je als zzp'er doorgaans niet iedere maand hetzelfde bedrag op je rekening gestort krijgt, vorm je een groter risico voor de kredietverstrekker en kunnen er extra eisen gesteld worden.

Online lening aanvragen

Online kun je geld lenen als zelfstandige tot een bedrag van € 75.000. Het maakt niet uit waarvoor je het geld nodig hebt, of dit nou een verbouwing of een vakantie is. Je geeft zelf aan wat het leendoel is, welk bedrag je wilt lenen en hoeveel je per maand gaat aflossen. Uiteraard kies je hierbij voor de aanbieder met de laagst mogelijke rente. Jouw zuurverdiende centen gooi je dan niet weg.

Voorwaarden geld lenen zzp

Er zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je als zelfstandige geld kunt lenen. Zo moet je het geld lenen voor particuliere doeleinden en mag je dit niet gebruiken voor jouw onderneming. Daarnaast moet je minimaal 3 volledige boekjaren werken als zelfstandige en inzicht kunnen geven in de jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar. Laat deze opstellen door een accountant zodat je zeker weet dat de jaarrekening goed in elkaar steekt. Je moet een uittreksel van KvK overleggen met de inschrijving van jouw onderneming en je onderneming moet over een positief eigen vermogen beschikken. Daarnaast kun je geen geld lenen met een negatieve BKR codering.

Kun jij aan de bovenstaande zaken voldoen? Dan kun je als zzp'er gewoon een particuliere lening aangaan.

BKR notering

Een krediet afsluiten met een BKR-registratie, kan vaak wel als je altijd op tijd betaald hebt. In dit geval werkt de notering niet in jouw nadeel. Bij een negatieve BKR notering kan de kredietverstrekker jouw aanvraag echter afwijzen. Als je in het verleden een betalingsachterstand hebt gehad, staat dit nog 5 jaar in je registratieoverzicht. Wel kun je zelf een notitie toevoegen met uitleg omtrent de situatie en met een beschrijving van je huidige situatie.

Verschillende soorten krediet

Wanneer je een lening af kunt sluiten, heb je de keuze uit verschillende leenvormen. De persoonlijke lening is de gunstigste leenvorm en wordt het meest gekozen. Het gewenste leenbedrag ontvang je in één keer op je rekening en de rente, looptijd en het terug te betalen maandbedrag staan vast.

Afgeloste bedragen zijn steeds opnieuw opneembaar bij een doorlopend krediet. Dit ken je wellicht van het rood staan bij de bank. De rente en looptijd staan niet vast, het maandbedrag wel.