Maak kennis met Ethereum

Maak kennis met Ethereum

Wanneer mensen aan cryptovaluta denken zal Bitcoin de eerste munt zijn die bij ze te binnen schiet. Echter zijn er nog veel meer projecten die je kunt vinden in de cryptomarkt. Door deze verscheidenheid aan projecten is het mogelijk om jouw investering te spreiden. De op een na grootste speler van dit moment is Ethereum. Als jij meer te weten wilt komen over wat dit project is en wat je hier mee kunt doen dan raden wij je aan om snel verder te lezen. 

We laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Het doel van Ethereum

Voordat je ethereum kunt begrijpen, helpt het om eerst het internet te begrijpen. Vandaag de dag worden onze persoonlijke gegevens, wachtwoorden en financiële informatie grotendeels opgeslagen op de computers van andere mensen - in clouds en op servers die eigendom zijn van bedrijven als Amazon, Facebook of Google. 

Zelfs dit  artikel is opgeslagen op een server die wordt beheerd door een bedrijf dat kosten in rekening brengt voor het bewaren van deze gegevens als er een beroep op wordt gedaan. 

Dit geeft natuurlijk veel voordelen, aangezien deze bedrijven teams van specialisten inzetten om deze gegevens op te slaan en te beveiligen. Maar met dit gemak krijg je ook te maken met bepaalde gevaren. Een hacker of een overheid kan bijvoorbeeld ongewenst toegang krijgen tot je bestanden zonder dat je dit weet. 

Dit betekent dat ze belangrijke informatie kunnen stelen, lekken of veranderen. Terwijl Bitcoin als doel heeft om een nieuwe munt te worden, heeft ethereum tot doel een blockchain te gebruiken om derden op het internet te vervangen. Precies, dit zijn de partijen die gegevens opslaan, data overdragen en complexe financiële instrumenten in de gaten houden.

Een grote supercomputer

Kortom, Ethereum wil een soort supercomputer zijn die het bestaande client-servicemodel zou decentraliseren. Met ethereum worden servers en clouds vervangen door duizenden zogenaamde "nodes" die door vrijwilligers uit de hele wereld worden gerund (en zo een "supercomputer" vormen). 

Het idee is dat ethereum deze zelfde functies mogelijk zou maken voor mensen overal ter wereld, zodat ze kunnen concurreren om diensten aan te bieden bovenop de blockchain. Als je bijvoorbeeld door een app store scrolt, zie je een verscheidenheid aan kleurrijke vierkantjes die voor iets staan. Van internet bankieren tot aan social media apps. Deze apps zijn afhankelijk van het bedrijf (of een andere dienst van een derde partij) om je creditcardgegevens, aankoopgeschiedenis en andere persoonlijke gegevens op te slaan. Jouw keuze van de apps wordt bepaald door derden, aangezien Apple en Google de specifieke apps die er zijn onderhouden en censureren. 

Hoe ziet dit er uit in de praktijk? 

Neem het voorbeeld van een online documentservice zoals Evernote of Google Docs. Ethereum zou, als alles volgens plan verloopt, de controle over de gegevens in dit soort diensten teruggeven aan de eigenaar en de creatieve rechten aan de auteur. Het idee is dat één entiteit geen controle meer heeft over je notities en dat niemand ineens de app zelf kan verbieden en al je notitieblokken tijdelijk offline kan halen. Alleen de gebruiker kan wijzigingen aanbrengen, niet een andere entiteit. 

Precies, dit geeft je echt een hoop meer vrijheid bij het gebruik van deze applicaties. Het combineert de controle die mensen in het verleden hadden over hun informatie met de gemakkelijk toegankelijke informatie die we in het digitale tijdperk gewend zijn. Elke keer dat je bewerkingen opslaat, of notities toevoegt of verwijdert, maakt elke node op het netwerk de verandering.

De kan is groot dat Ethereum echt een grote aanbieder gaan worden, ze staan niet voor niets op de tweede plek. Door de vele projecten die zich aansluiten met Ethereum heeft dit echt een goede toekomst. Dit maakt het een prima optie om ook te overwegen als je wilt investeren of om mee te handelen met een robot zoals Bitcoin Future