Meer controle over je business door online boekhouden

Je boekhouding is het leukste onderdeel van je onderneming. Revolutionair idee? Zeker niet. De voorwaarde? Dat je het online doet. Want door te boekhouden in de cloud automatiseer je het saaie invoerwerk en maximaliseer je het inzicht. Voor je het weet kijk je vaker op het scorebord van je business dan je Instagram of Facebook feed.

Boekhouden stoffig en saai? Nou, oké. Wel als je creatief met spreadsheets bent of het leuk vindt om papieren ordners op jaartal in de kast te zetten.

Spreadsheets zijn foutgevoelig en er valt weinig aan te automatiseren. Je moet er bovendien flink wat tijd in steken om alle formules goed te krijgen zodat alle bedragen kloppen. En als je hulp nodig hebt kun je het lekker zelf uitvogelen. Over tijd gesproken, veel mensen roepen dat werken met spreadsheets gratis is. Maar stel dat je werkt met een open source pakket dat werkelijk gratis is - dan wil je zeggen dat jouw tijd gratis is? Werk je dan voor niets? Nee toch? 

Stofnesten vol achterafzicht

Verder worden papieren mappen in kasten of schoenendozen vol bonnen al snel professionele stofnesten waar vindbaarheid zoek is. Realtime inzicht in je prestaties is er al helemaal niet. De enige die hier voorzichtig optimistisch over zal zijn is de boekhouder die veel uren kan schrijven om alles te verwerken. En als je bovenstaand werk allemaal uitbesteedt aan een accountant die niet online werkt dan kun je inzicht beter achterafzicht noemen. Leuk, de jaarcijfers van 2018 in mid-2019 ontvangen. Maar of het verstandig is om vandaag geld te steken in die training, computer of auto staat gelijk aan multiple gok.

Kijk mij, boekhouden zonder handen!

Online boekhouden veegt al dat stoffige en saaie van tafel. Je moet het zien als een boekhoudrobot die zo'n beetje alles automatiseert wat er te automatiseren valt. Het enige wat jij hoeft te doen is even te checken of het klopt. No-hands accounting heet dat ook wel. Denk hierbij aan het verwerken van inkomende facturen en bonnen. Even inscannen met je smartphone of tablet en de robot neemt het over. Ook banktransacties en betalings- & incassobestanden worden automatisch uitgewisseld met je bank. De robot leert van je en koppelt alvast bekende betalingen met de juiste categorieën.

Ook de cashflow blijft op peil

Het houdt ook je cashflow in de gaten. Facturen stuur je binnen een paar tellen uit in elk gewenst formaat. En je krijgt een seintje als een factuur niet op tijd is betaald. Als klanten het echt bont maken dan stuur je de factuur door naar de gekoppelde online incassodienst. Dan laat je dat vervelende werk aan de professionals over. Over vervelend werk gesproken. De btw-aangifte staat ieder kwartaal voor je klaar. Even alles nalopen, indienen en je kunt weer verder.

Beter samenwerken met je accountant

Zelf online boekhouden met een boekhoudprogramma geeft je meer controle over je business. Maar het is net zo makkelijk om je accountant mee te laten kijken of allerlei werk uitbesteden - zoals die aangiftes. Het enige wat je hoeft te doen is de accountant toegang geven en taken te verdelen. Die hoeft er geen meter voor te reizen.

Realtime scorebord voor je business

Doordat er voornamelijk wat checkwerk aan te pas komt, ben je niet zozeer aan het boekhouden maar vooral je score aan het bijhouden. Want wat is nu leuker dan om te zien hoe je business presteert? Het resultaat van jouw bloed, zweet en tranen is live te volgen met allerlei dashboards. Zo zie je precies waar je kunt winnen, waar je verliest en hoe je dat laatste om kunt draaien.

Of je nu een zzp'er bent of uit de voegen van het mkb groeit - jouw onderneming is jouw kindje, je bent er trots op en wilt het zien uitblinken. Dat is toch veel leuker om te volgen dan iemand op social?

 

 

 

 

 

Zakelijke teksten zijn mijn passie. Als journalist en tekstschrijver verdiep ik mij in zakelijke en economische onderwerpen met specialisatie in retail, e-commerce en fashion.