Mijn startup/scale-up groeit hard, hoe kies ik het beste kantoor?

Voor zowel startups als scale-ups kan het erg lastig zijn om een geschikte kantoorruimte te vinden. Je bedrijf groeit snel, meestal ook qua personeel en dat maakt het extra lastig om een geschikt kantoor te vinden. Hoe ga je om met het gegeven dat je zo snel groeit en hoe zorg je ervoor dat je niet binnen de kortste keren weer op zoek moet naar een nieuw kantoor? Volg de tips van online kantoorruimte-specialist Flexas.nl.

Kopen of huren?

Als snelgroeiende organisatie spendeer je een groot deel van je budget aan het faciliteren van omzetgroei. Om dit te kunnen blijven doen en omzetgroei te garanderen is het belangrijk over voldoende werkkapitaal te beschikken. Dat is het kapitaal dat je op korte termijn tot je beschikking hebt. Bij groeiende organisaties is het goed mogelijk dat het werkkapitaal wel aanwezig is, maar niet in overmaat. In dat geval is het niet verstandig om over te gaan tot de aankoop van een kantoor. Dit kapitaal komt beter tot zijn recht wanneer het gebruikt wordt bij een investering in de groei.

Hetzelfde geldt voor het aanschaffen van kantoormeubilair. Kosten bij het aanschaffen van bureaus, bureaustoelen en kasten kunnen flink in de papieren lopen. Helemaal als je bijvoorbeeld hippe sta/zit bureaus wilt hebben. Als je meer dan voldoende werkkapitaal hebt is het voordeliger om te investeren in kantoormeubilair. Wanneer het werkkapitaal echter in mindere mate aanwezig is, kan het verstandige zijn om kantoormeubilair te huren en het werkkapitaal te gebruiken voor een boost van de groei. Vergeet ook de overige kosten niet zoals grote kamerplanten en een dure verse bonen koffiemachine.

Kantoorruimte huren

Het huren van een kantoorruimte is voor de meeste bedrijven een verstandige optie. Dan is er echter nog wel een andere issue, het bedrijf groeit snel en daarmee vaak ook het aantal medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat het nieuwe kantoor deze groei op kan vangen?

Ten eerste zal dit neerkomen op je vermogen om correcte prognoses te maken. Hoe snel gaat het bedrijf groeien in medewerkers en hoeveel vierkante meter is er dus nodig om een aantal jaar op dezelfde locatie te kunnen blijven? Dat is soms lastig in te schatten voor bedrijven die zeer snel groeien. Daarom is het verstandig om een aantal zaken in acht te nemen bij de keuze voor een specifiek kantoor.

1. Ga bij voorkeur een flexibel huurcontract aan

Steeds meer verhuurders bieden flexibele huurcontracten aan. Het aangaan van een flexibel huurcontract is één van de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je niet in de knel raakt met een te klein kantoor. Wanneer de groei toch sneller gaat dan verwacht is het vervelend om lang vast te zitten aan een huurcontract. Flexibel huren brengt echter wel een risico met zich mee. De verhuurder kan ook bepalen dat hij liever kiest voor een huurder die zich wel voor lange termijn wilt binden. Dit kan betekenen dat je ineens toch uit de kantoorruimte moet, wat natuurlijk bijzonder vervelend is. Toch is dit minder erg dan werken vanuit een te klein kantoor.

2. Huur nooit de laatst beschikbare kantoorruimte

De laatste kantoorruimte huren die nog beschikbaar is? Dat valt ten zeerste af te raden. Dan is uitbreiden onmogelijk en ben je genoodzaakt te verhuizen als het te krap wordt. Sommige verhuurders hanteren bij voorkeur zo’n 10 tot 15 procent leegstand, dan is er genoeg ruimte om uitbreiding te kunnen faciliteren. Hoewel veel verhuurders hier rekening mee houden is dit niet altijd het geval. Snelgroeiende bedrijven kunnen deze kantoren beter mijden. Met name in grote steden is het erg belangrijk hierop te letten. Een kantoor huren in Amsterdam of een kantoor huren in Rotterdam? Deze steden genieten onophoudelijke interesse van organisaties. Met name in de drukste en populairste gebieden, waar een tekort aan kantoren is.

3. Breek-optie in huurcontract

Een andere mogelijkheid die je hebt om ervoor te zorgen dat je niet of zo kort mogelijk aan een te klein kantoor vastzit, is het toevoegen van een breek-optie in het huurcontract. Door dit af te spreken met de verhuurder heb je de optie om tussentijds nog eens te evalueren hoe snel het bedrijf gegroeid is en of het kantoor nog past bij de huidige situatie en prognose. Halverwege de huurovereenkomst is het makkelijker in te schatten of je aan het einde nog een werkbare situatie hebt.

Wees voorbereid!

In verband met de kosten is het is niet altijd mogelijk om een kantoorruimte op de groei te huren en soms is het geen optie om uit te breiden. Daarom is het belangrijk dat je zelf ook zorg draagt voor een aantal maatregelen die verzekeren dat het eenvoudig is om te verhuizen. Zo kun je ervoor kiezen om kantoormeubilair te huren of een volledig ingericht kantoor te huren. Bovendien is het verstandig om volledig digitaal (in de cloud) te werken. Op deze manier minimaliseer je ten eerste de verhuiswerkzaamheden en kun je eigenlijk overal werken zonder al te veel gedoe.

Flexas.nl Kantooruimte specialist

Wij helpen zowel grote als kleine organisaties bij het vinden van het meest geschikte kantoor. Dit doen wij anders dan de traditionele makelaar. Ten eerste streven wij na het meest uitgebreide aanbod van kantoorruimte te kunnen presenteren. Vervolgens matchen wij de vraag van onze klanten aan specifieke kantoren en brengen hen direct in contact met de eigenaar. Als specialist staan wij ondernemers bij tijdens het gehele proces van zoektocht tot afronding. Dit doen wij geheel kosteloos.

Ben jij zoek naar een kantoor?

Kantoorruimte huren Amsterdam
Kantoorruimte huren Rotterdam
Kantoorruimte huren Utrecht
Kantoorruimte huren Eindhoven
Kantoorruimte huren Schiphol
Kantoorruimte huren Den Haag

Hulp nodig bij de zoektocht naar een kantoor?

Het vinden van het meest geschikte kantoor is niet altijd even gemakkelijk. Wij proberen jouw zoektocht zo efficiënt en eenvoudig mogelijk te maken. Er zijn grofweg twee opties waar je voor kunt kiezen, namelijk zelf zoeken en vergelijken of contact opnemen en je laten assisteren door onze specialisten. Zij kunnen op basis van jouw eisen en wensen een profiel opstellen en de juiste kantoren selecteren. Bovendien kunnen zij een efficiënt ingeplande bezichtigingsronde inplannen. Zo kun jij je focussen op je core business!

Nu ook in België, Duitsland en Frankrijk!

Flexas.com is nu ook actief in andere landen! Wij hebben kantoren in diverse steden.

Onder andere in:

Kantoor te huur Antwerpen
Bureau à louer Bruxelles​
Location Bureau Paris
Büro Mieten München
Büro Mieten Berlin
Büro Mieten Hamburg