Mogelijkheden zakelijk lenen gegroeid

In het verleden kon het voor ondernemers wel eens lastig zijn om geld te lenen, privé of zakelijk. Banken en andere geldverstrekkers richtten zich voornamelijk op een particuliere doelgroep met een vast, stabiel inkomen of bedrijven met een hoge omzet of winst. Gelukkig zijn de financieringsmogelijkheden voor ondernemers tegenwoordig veel groter geworden. Ten eerste is het aanbod zakelijke leningen gegroeid. Daarnaast komen ondernemers ook sneller in aanmerking voor een krediet of hypotheek.

Meer vertrouwen

Na een flink aantal jaren een financiële crises doorgemaakt te hebben na 2008, gaat het nu in Nederland ook alweer een aantal jaar weer goed met de economie. Het afgelopen jaar verschenen er weliswaar berichten over een volgende financiële crisis, maar vooralsnog wordt daar nog niet echt een selffulfilling prophecy van gemaakt. Het consumentenvertrouwen is hoog,

Mensen beoordelen in november 2019 hun financiële situatie in de komende twaalf maanden een fractie positiever bijvoorbeeld. Daarnaast is ook het vertrouwen in ondernemers gestegen. Ondernemers komen dan ook sneller in aanmerking voor een financiering, zowel zakelijk als privé.

Aanbod zakelijke leningen gegroeid

Het aanbod zakelijke leningen is fors gegroeid. Dit geldt voor diverse soorten leningen, zoals bijvoorbeeld snelle leningen met een korte looptijd. Maar ook het aantrekken van vreemd vermogen door middel van crowdfunding is erg populair geworden. Deze nieuwe aanbieders springen in het gat dat traditionele banken laten vallen, namelijk leningen voor startende ondernemers met een laag ‘trackrecord’.

Sinds de financiële crisis zijn banken kritischer geworden krediet aanvragen door ondernemers. Snelle kredieten voor het MKB zijn hierdoor een groeimarkt geworden. Zeker door het alsmaar groeiende aantal ondernemers in Nederland. Dit trekt overigens diverse soorten kredietverstrekkers aan, zowel behoudend als meer avontuurlijk. Bij het afsluiten van een zakelijke lening, wordt ondernemers daarom sterk aangeraden goed op de voorwaarden te letten.

Eerder in aanmerking voor hypotheek of krediet

Niet alleen het aanbod voor zakelijke lenen is gegroeid, ondernemers komen ook privé sneller in aanmerking voor een lening. Bijvoorbeeld voor een hypotheek of krediet. Eerder moest een ondernemer bijvoorbeeld minimaal drie jaar actief zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Met de Inkomensverklaring Ondernemers komen in 2018 ondernemers bij bepaalde geldverstrekkers al na een jaar ondernemerschap in aanmerking voor een hypotheek. Dit biedt nieuwe interessante mogelijkheden, nu de hypotheekrente nog even historisch laag is.

Ook de voorwaarden voor een consumptief krediet worden langzaam wat ruimer voor ondernemers. Er geldt een lager minimumaantal jaar ondernemerschap, en er wordt een minder hoge risico-opslag gerekend. Wel wordt vaak als eis gesteld dat de aanvrager een eigen koopwoning heeft.