Nederlands Fintech bedrijf verovert Afrika

FACTS schaalt activiteiten in Oost-Afrika op en opent haar deuren voor 'crowdfunding' AMSTERDAM/NAIROBI, 16 juni 2017 – Het Nederlandse Fintech bedrijf FACTS, gespecialiseerd in het verlenen van bedrijfskapitaal aan midden- en kleinbedrijven (MKB) in Oost-Afrika, zal haar activiteiten opschalen en het aantal cliënten snel uitbreiden. Om de groei van het bedrijf te ondersteunen en als onderdeel van een nieuwe investeringsronde, lanceerde FACTS op 13 juni een crowdfunding campagne via het Symbid platform. Na een paar dagen staat de teller al op 60% van het doelbedrag. FACTS nodigt investeerders uit voor een excursie naar Kenia om zelf te ervaren wat voor impact FACTS heeft in het veld.

FACTS helpt snelgroeiende bedrijven uit het MKB in Oost-Afrika met het beter organiseren en plannen van hun werkkapitaal. Het bedrijf stelt financiering beschikbaar zodra de goederen zijn afgeleverd, waar bedrijven nu 60 tot 90 dagen moeten wachten tot de cliënt betaalt. FACTS noemt dit "Supply Chain Finance". Dit is een nieuw concept in Afrika, waarbij FACTS  zich in het bijzonder richt op de “missing middle” – bedrijven uit het MKB die niet of onvoldoende worden bediend door banken of microfinanciering. FACTS heeft de afgelopen 18 maanden kantoren opgezet in Kenia en Oeganda en opent binnenkort een kantoor in Tanzania. Het concept is getest en een solide portefeuille aan leningen opgebouwd. FACTS heeft hierbij ondersteuning gekregen van de Nederlandse overheid, het Dutch Good Growth Fund, ICCO Investeringsfonds en SEAF. Alles is gereed om in de komende maanden verder op te schalen.

Ondersteunen van het MKB – de drijvende kracht achter handel, werkgelegenheid en economische ontwikkeling

Het MKB is de motor van de economie: in opkomende markten ontstaan 4 van de 5 nieuwe banen bij kleinere bedrijven.  De steun die deze bedrijven krijgen vanuit de financiële sector is echter ontoereikend, en het gebrek aan toegang tot financiering belemmert hun groei en ontwikkeling. FACTS Directeur Peter van der Krogt: “We voldoen aan een behoefte waar nu niet voldoende in wordt voorzien; het MKB heeft zeer beperkt toegang tot betaalbare financieringsmethodes, terwijl ze de drijvende kracht zijn achter handel, werkgelegenheid en economische ontwikkeling.”

FACTS is binnen deze groeimarkt de eerste die serieus Supply Chain Finance introduceert.  "We hebben het voordeel als ‘first mover' dat we een werkelijk gigantische MKB-markt open kunnen breken", zegt Maarten Susan, directeur van FACTS, gevestigd in Nairobi. De reactie van cliënten is zeer positief. Patrick Mailanga, CEO van By Grace (Kenia): “Wij leveren binnen deze hele regio grote hoeveelheden mais. Dit platform is ideaal, omdat we onze leveranciers onmiddellijk kunnen betalen terwijl we wachten op de betaling van onze klanten". Daarnaast kan FACTS snel in de investeringsbehoeftes van kleine bedrijven voorzien. Stella Kimemia, CEO Classic Foods (Kenia): “FACTS kan veel sneller handelen dan banken, waardoor wij beter kunnen inspelen op onvoorziene omstandigheden”.   

Crowdfunding om de groei te versnellen

FACTS gaat nu haar activiteiten opschalen. Het heeft tientallen klanten die met smart wachten op financiering. Het bedrijf haalt nu 1 miljoen Euro aan kapitaal op om deze groei te ondersteunen. Een deel hiervan zal voortkomen uit crowdfunding via het Symbid platform. Van der Krogt: “Door het bedrijf open te stellen voor crowdfunding kunnen we niet alleen een groot aantal potentiële investeerders bereiken, maar ons verhaal ook delen met een groter publiek."  Om  zelf te ervaren wat voor impact gecreëerd wordt, nodigt FACTS investeerders die meer dan €20,000 investeren uit op excursie naar Kenia om FACTS' cliënten te ontmoeten.

Link naar de crowdfunding campagne: http://bit.ly/FACTSCF

FACTS is an independent FinTech company active in East Africa. We provide much needed short term working capital to established small businesses, mainly in the Food & Agriculture and Healthcare industry. This means the businesses are getting paid when goods are delivered instead of waiting for client payment, which can take up to 60 to 90 days. We call this Supply Chain Finance and use state-of-the-art technology that allows us to scale-up our lending operations fast. We have the first mover advantage in breaking open an SME finance market that is truly enormous.