Niets leuker dan zorgen dat mensen weer met elkaar praten

Niets leuker dan zorgen dat mensen weer met elkaar praten

Ruzie vindt niemand leuk. Toch zijn er heel wat situaties waarin mensen niet meer met elkaar praten. Soms weten ze niet eens meer wanneer en waarom het ontstaan is maar lijkt een verzoening niet mogelijk. Zorgen dat er een opening in deze impasse komt en de partijen weer met elkaar in gesprek laten komen, is dan dankbaar werk.

Niet alleen privé komen dit soort situaties voor, ook zakelijk zijn er veel impasses te noemen. Als mediator heb je daarom een uitdagend en veelzijdig vak.

Waarom mediation?

Mediation is eigenlijk niet meer dan een bemiddelingsproces tussen twee partijen die worden begeleid door een onafhankelijk en dus onpartijdig persoon; de mediator. Kort gezegd betekent mediation dus dat twee partijen, samen met de mediator, in gesprek gaan om weer in gesprek te komen. Daarbij wordt niet ingegaan op het conflict zelf.

Mediation is dus een veelzijdig en uitdagend vak. Een vak dat intensief van A tot Z geleerd en geoefend moet worden en waarbij de bijbehorende technieken steeds moeten voldoen aan de vragen vanuit de maatschappij. Een basisopleiding mediator biedt, naast een gedegen opleiding tot mediator ook een stevige basis om verder te specialiseren. Daarbij kun je denken aan specialisaties als zakelijk, arbeids, strafzaken, gezondheidzorg, overheid of familiemediator. Een mediation opleiding volgen geeft dus een grote toegevoegde waarde. Ook binnen veel andere beroepen zoals personeelszaken, advocatuur en dergelijke geeft deze basisopleiding je handvatten tot het beter laten functioneren van mensen binnen de organisatie.

Binnen de Merlijn Groep vinden ze een brede mediation kennis de basis. Zij kiezen er dan ook bewust voor om de mediation opleidingen, de mediation trainingen en de praktische dienstverlening en de toepassing van mediation, te combineren. “Zo houden wij feeling met het mediation vak én dragen we bij aan de ontwikkeling ervan.” zeggen ze.

De mediator

Als mediator ben je van niemand. Dat wil zeggen dat je geen partij kiest en eigenlijk zelf ook niets vindt van het conflict. Wel mag je alle onderwerpen waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn aanpakken. Als mediator weet je dat elk verhaal twee kanten heeft. Je stelt dus vragen maar laat OMA thuis (je weet wel; Oordelen, Meningen en Adviezen). Als goed mediator luister je, je hoort en ziet en voelt ook aan wat er speelt. Maar het belangrijkste is dat je doorvraagt. Aannames bestaan voor jou niet, jij controleert of je dat wat besproken is goed hebt begrepen. Daarnaast weet je dat het terugtrekken en daardoor de ander en zijn mening niet meer zien, een onderdeel van een conflict is.

Herken je je in deze persoon dan herken je misschien ook dat invullen voor een ander niet werkt. Partijen weer in beweging brengen en overleg weer mogelijk maken is fijn. En omdat invullen niet werkt, ben jij dus ook zelf degene die weet welke opleiding past, of je alleen een basis wil of meer. Binnen je eigen vak of misschien wel als zelfstandig mediator.

Hebben we je interesse gewekt? Er zijn diverse opleidingen op diverse data en diverse mooie locaties. Van de basisopleiding tot vervolgtrainingen, weekendtrainingen of specifieke trainingen. Want niets is leuker dan zorgen dat mensen weer met elkaar praten.