Online shoppen draait steeds meer om vergelijken

Vroeger gingen we de stad in voor nieuwe spullen en maakten daar vaak ook echt een dagje uit van. Maar met de komst van het internet en alle technologische ontwikkelingen van de laatste jaren zijn we steeds minder in winkelcentrums te vinden. Voorheen had je alleen de keuze uit het assortiment van een lokale winkel, maar nu kan je alles kiezen dat er op de markt te vinden is. Dat klinkt wel heel tof, maar is dat echt zo fijn en handig als het klinkt?

Voor- en nadelen van online winkelen

Het online winkelen neemt zowel voor- als nadelen met zich mee. Een van de meest duidelijke en grote voordelen van online winkelen is dat je het kan doen wanneer jij wilt. Webshops zijn 24/7 open, waardoor je je bestelling kan plaatsen wanneer je maar wilt. Je hoeft er niet je huis voor uit, hebt niet te maken met parkeer- en brandstofkosten en je hoeft ook niet in de mensenmassa te lopen. Ook het gesjouw met grote zware tassen is verleden tijd met online winkelen. In plaats daarvan krijg je elke keer een pakketje thuisgestuurd die je het gevoel geeft dat je steeds een cadeautje krijgt. Online winkelen heeft echter ook nadelen. Je moet er maar op vertrouwen dat de foto’s een goed beeld geven van het producten, want deze kan je niet eerst even goed bekijken, vasthouden, voelen en ruiken. Het is niet mogelijk om het product even uit te proberen. Natuurlijk kan je dit thuis wel doen, maar als het niet bevalt heb je de rompslomp van het terug sturen. Daarnaast heb je zo veel keuze, dat het kan leiden tot keuzestress.

Goedkoopste product lang niet altijd de slimste keuze

Hoewel je snel geneigd zal zijn om voor het goedkoopste product te kiezen, blijkt dit niet altijd de slimste keuze te zijn. Ja kan natuurlijk het geluk hebben dat je wel een goedkoop juweeltje in handen hebt gekregen, maar in de meeste gevallen is dat niet het geval. Het goedkope product zal wel zo lang meegaan als je zou mogen verwachten voor de prijs dat hij heeft gekost, maar op lange termijn ben je vaak veel duurder uit. Zo kan een goedkoop paar wandelschoenen van €70,- een jaar mee gaan. En dat lijkt op dat moment een koopje. Maar als je had geïnvesteerd in wandelschoenen van €200 had je er 4 jaar van kunnen genieten. Omgerekend had je dan maar €50,- per jaar aan wandelschoenen gespendeerd. Niet alleen was je goedkoper uit geweest, maar je had ook niet elk jaar weer een paar schoenen hoeven in te lopen. Hetzelfde geldt voor andere producten. Door te investeren in iets duurders ben je op de lange termijn een stuk goedkoper uit. Daarnaast zijn de meeste mensen met het goedkoopste product ook net niet helemaal blij. Deze producten voldoen net niet helemaal aan de wensen van de koper, waardoor ze minder gewaardeerd worden en sneller weggedaan worden. Op die manier gooi je zelfs je geld weg.

Vergelijkingen belangrijk bij keuze voor het beste product

Dat je niet altijd zomaar voor het goedkoopste product moet kiezen betekent niet dat je dan maar direct voor de duurste moet gaan. Om erachter te komen welk product het meest geschikt is voor jou en jouw geld waard is, is het belangrijk om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Ga na wat je nodig hebt en wat je eraan wilt spenderen. Bekijk de specificaties van verschillende producten goed en ga ze met elkaar vergelijken. Bij veel webshops heb je het geluk al dat je producten eenvoudig met elkaar kan vergelijken, waardoor deze klus een stuk minder tijdrovend word. Het wordt alleen een stuk lastiger als je verschillende producten van verschillende webshops wil gaan vergelijken. Daarnaast kan je nooit alles dat op de markt is gaan bestuderen en vergelijken. Gelukkig zijn er bedrijven die dat werk voor je doen. Zo worden op SharpShopping al honderden artikelen met elkaar vergeleken en vind je overzichten van de beste producten. Op die manier bespaar je jezelf een hele hoop tijd en gedoe. Het fijne hieraan is dat je een hoop tijd overhoud om andere leuke dingen te doen. Daarnaast weet je zo zeker dat je een goed product in handen zal krijgen.