Online VOG aanvragen: 3 tips

Een VOG (verklaring omtrent gedrag) kan in verschillende gevallen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je een functie vervult waarbij je met vertrouwelijke gegevens, geld, goederen of kwetsbare personen werkt. In dit geval kan je werkgever je om een VOG vragen. Gelukkig kun je een VOG makkelijk online aanvragen; en met deze drie tips helpen we je graag wat op weg in het proces!

1. Kijk en vergelijk

Het aanvragen van je VOG is bij verschillende aanbieders mogelijk. Er zijn flink wat partijen actief die het mogelijk maken om je VOG online aan te vragen: je kunt dit namelijk niet direct bij de overheid doen. Het feit dat er verschillende aanbieders en partijen actief zijn op dit gebied, betekent natuurlijk ook dat er verschillende prijzen en service voorwaarden gehanteerd worden. De kosten kunnen dan ook flink verschillen. Sommige partijen zijn zelfs zo onduidelijk in de tarieven dat je uiteindelijk meer dan 75 euro betaald voor een VOG waar je normaliter maximaal zo’n 45 euro kwijt zou zijn.

Bij een VOG aanvragen doe je er dan ook verstandig aan om niet zomaar op de bovenste advertentie in de zoekmachines te klikken. Dit zijn namelijk tussen partijen en niet Dienst Justis zelf. Neem de tijd om alle aanbieders en tarieven te bekijken en vergelijken en houdt rekening met het feit dat een gangbaar tarief voor een tussenpartij is tussen de 6,50 en 7,50 euro is.

2. Kijk of je werkgever het kan doen

In veel gevallen kan je werkgever zelf een VOG klaarzetten via e-herkenning. Niet alleen is dit een stuk makkelijker voor beide partijen, maar het scheelt je ook nog eens een hoop geld. Werkgevers kunnen de VOG aanvraag gewoon digitaal laten verlopen waardoor jij als werknemer geen aanvraag meer in hoeft te dienen bij de gemeente; en dat scheelt je een hoop papierwerk. De werkgever heeft e-herkenning en een (specifiek voor de belanghebbende organisatie) KvK registratie nodig. Jij als werknemer moet een DigiD, iDeal account, geldig e-mailadres en BRP hebben. 

3. VOG afgewezen

Het kan voorkomen dat een VOG wordt afgewezen; gelukkig kun je hier wel tegen in beroep. Je ontvangt in eerste instantie een ‘voornemen tot afwijzing’ van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Dit is nog geen definitieve afwijzing en op dit moment kun je binnen uiterlijk tweeweken een zienswijzen indienen tegen het voornemen tot afwijzen. Het is belangrijk dat je een goede brief schrijft waarin je duidelijk onderbouwt waarom je toch recht zou hebben op een VOG-verklaring. Op basis van de zienswijzen wordt de aanvraag heroverwogen en kan het zijn dat je de VOG verklaring alsnog ontvangt.