OnlineHoortoestel.nl: Vergrijsde hoortoestellen branche opgeschud door jonge ondernemers

Vanaf heden kunnen de 1,6 miljoen slechthorende in Nederland online een hoortoestel bestellen. Via OnlineHoortoestel.nl kan men binnen enkele klikken en zonder diverse bezoeken aan een audicien snel en goedkoop een hoortoestel bestellen. De prijzen van de aangeboden hoortoestellen zijn tot 40% goedkoper dan bij de audicien in de winkel.

Primeur in Nederland: Webshop disrupt de markt met innovatief platform

‘Het Nederlandse zorgstelsel vergoedt de nieuwste hoortoestellen – ad al gauw 2.000 euro per oor – niet. Wij bieden ze tot 40 procent goedkoper aan en maken zo de toestellen met up-to-date techniek bereikbaar voor een groter publiek’, aldus Guido Makker, audicien en medeoprichter van OnlineHoortoestel.nl.

De webshop is de eerste in Nederland die het mogelijk maakt om online direct een hoortoestel aan te schaffen. Het hoortoestel wordt in het aanpascentrum ingesteld op het gehoorverlies van de slechthorende.  Het platform tracht hiermee de drempel om een hoortoestel aan te schaffen te verlagen. Hoe vroeger men een hoortoestel aanschaft namelijk, hoe minder snel het gehoor achteruit gaat.

OnlineHoortoestel.nl levert niet alleen hoortoestellen, maar helpt de slechthorende ook. Er wordt een online hoortest aangeboden waardoor men een indicatie kan krijgen van de mate van gehoorverlies. Bovendien heeft de website een module die slechthorende op basis van ingevoerde informatie adviseert over welk hoortoestel met welke functionaliteiten en sterkte het meest geschikt lijkt. Om het overzicht in de vele toestellen op de markt te bewaren creëerden de initatiefnemers de eerste hoortoestel-vergelijker in Nederland met beoordelingen van audiciens. Deze tool geeft objectief de verschillen per hoortoestel aan én is aangevuld met beoordelingen van professionele audiciens.

‘Door een online hoortest, een mogelijkheid tot videochatten met een audicien, en ten slotte een real time vergelijkingstool die naast de kenmerken van elk toestel ook de beoordeling daarvan door een groep professionele audiciens laat zien, proberen wij met OnlineHoortoestel.nl de hoortoestellen markt te innoveren’, aldus Guido Makker.

Smartwatches weg: het oor is de nieuwe pols

Niet alleen is de functionaliteit van de website innovatief ontwikkeld, zo is het assortiment hoortoestellen ook voorzien van de nieuwste technologieën.

OnlineHoortoestel.nl introduceert een innovatie: De Starkey livio AI, een hoortoestel dat gezondheidsadvies geeft. De Starkey livio AI is een revolutionair, multipurpose hoortoestel. Het is het eerste hoortoestel ooit dat de mentale, fysieke en cognitieve activiteit van de gebruiker kan volgen. Het hoortoestel beschikt hiervoor over 3D biosensoren en kunstmatige intelligentie en heeft functies als valdetectie en een Live Vertaal functie. Starkey noemt het “Healthable™ Hearing Technology”. Een aantal kenmerken zijn: Met de Live Vertaalfunctie hoort de gebruiker 27 vreemde talen in het Nederlands en kan via de app terugspreken.            

Mocht de gebruiker toch een keer ten val komen, dan wordt dit door het hoortoestel gedetecteerd en met in de smartphone voorgeprogrammeerde telefoonnummers automatisch alarm geslagen naar een familielid of vriend.

De virtuele Assistent in het toestel kan elke vraag direct in het gehoorapparaat beantwoorden. 

7 jaar voordat men het ‘durft’ met alle gevolgen van dien

Gemiddeld duurt het 7 jaar voordat een slechthorende de fysieke stap naar een hoorwinkel ‘durft’ te maken. Daar waar een bril een mode-accesoire is geworden, is dit voor een hoortoestel niet het geval. De gevolgen van slechthorendheid zijn groot als men middels een hoortoestel het gehoor niet tijdig verbetert. Slechthorendheid kan o.a. tot eenzaamheid maar ook gevaar in bijvoorbeeld het verkeer leiden.

Gehoorverlies: 50% jonger dan 55

,,In de huidige op internet gebaseerde wereld, is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je een product als een hoortoestel ook online kan kopen. Te meer omdat we daarmee hopen de drempel naar het aanschaffen van een hoortoestel verlagen. En dat een slechthorende een hoortoestel draagt is belangrijk. Ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft gehoorverlies. 65% van de mensen met gehoorverlies is jonger dan 65 jaar, 50% zelfs  jonger dan 55. Toch dragen mensen pas gemiddeld vanaf hun 70e levensjaar een hoortoestel. Onverstandig, aldus Amber Miltenburg, audicien bij OnlineHoortoestel.nl. ”Bij 90% van de mensen met gehoorverlies kan een hoortoestel de communicatie verbeteren. En communicatie is juist zo belangrijk. Goed horen zorgt voor verbetering van persoonlijke relaties, zoals meer intimiteit en een afname van verstoorde, negatieve communicatie. Als je slechthorend bent en een hoortoestel draagt, neemt je gehoorverlies en met name de spraakverstaanbaarheid minder snel af dan wanneer je geen hoortoestel draagt.

KNO arts

,,Ieder initiatief dat bijdraagt aan het verlagen van de drempel om een hoortoestel te dragen omarm ik. Slechthorenden kunnen hun leven zodanig verbeteren dat het jammer is dan men nu nog zo’n 7 jaar wacht met een toestel aan te schaffen. Hopelijk gaat dit online initiatief daar eindelijk verandering in brengen. Wat ik bijzonder vind is dat de initiatiefnemers echt als uitgangspunt hebben dat een goed gehoor voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat zij dus ook per verkocht product een bijdrage doen aan Stichting Child Welfare Nepal doet mij deugd”, aldus KNO arts Drs. Jeff E.E. Duyndam.