Prinsjesdag: economische groeiverwachting het grootst in Gezondheids- en welzijnszorg

Graydon berekent groei voor MKB- en Grootzakelijke bedrijven op basis van CPB-cijfers

AMSTERDAM, 18 september 2018 – De sector Gezondheids- en welzijnszorg kent de meeste groei op basis van de economische vooruitzichten die op Prinsjesdag door het Centraal Plan Bureau zijn gepubliceerd. Dat blijkt uit een doorrekening van bedrijfsinformatiespecialist Graydon voor de Groot Zakelijke bedrijven en het MKB. De top vijf van de sterkste groeisectoren bestaat verder uit Energie, Zakelijke dienstverlening, de Leasebranche en het Onderwijs. Op regionaal niveau kan de provincie Friesland de meeste economische groei verwachten.

“Op basis van de groei-indicatoren in de Macro-economische Verkenning (MEV) van het Centraal Plan Bureau (CPB) en ons eigen groeiscoremodel over de reële groei van de afgelopen jaren, hebben we berekend wat de economische vooruitzichten zijn voor de verschillende sectoren. Met de Graydon Groeiscore kunnen we zowel op bedrijfsniveau als provinciaal niveau de verwachte groei inzichtelijk maken", aldus Barry Delhez, hoofd Data Analytics bij Graydon.

Energiesector profiteert het meest van Prinsjesdagmaatregelen

Het totale Nederlandse bedrijfsleven groeit komend jaar met 2,1%, waarbij alle sectoren een groei kunnen noteren. De Gezondheids-en welzijnszorg heeft met een groei van 4,5% op het balanstotaal de grootste groei, gevolgd door de Energiesector (4,3%) en Zakelijke dienstverlening (3,6%). De Financiële sector (1,2%) en de Bouwnijverheid (2,0%) laten de minste groei zien in hun balanstotaal.

“De Gezondheids-en welzijnszorg heeft ten opzichte van vorig jaar de koploperspositie overgenomen van de Horeca die nu met een groeiverwachting van 2,4% één van de hekkensluiters is als het gaat om verwachte groei. We zien dat het blijvend tekort aan personeel een belemmering is voor de groei van hotels, restaurants en cafés”, aldus Barry Delhez.

De krapte op de arbeidsmarkt lijkt overigens ook in de andere sectoren een rol te spelen: alle groeiverwachtingen vallen lager uit dan voor dit jaar. Delhez: “De groei van de Nederlandse economie zal daardoor volgend jaar iets afvlakken.” Wel laten de cijfers van Graydon zien dat de maatregelen zoals afgekondigd op Prinsjesdag zorgen voor een hogere groei in nagenoeg alle sectoren. De sector die daarin het meeste profiteert van de groei zijn de energiebedrijven, de cijfers voor deze sector zijn na het afkondigen van de kabinetsmaatregelen het meeste aangetrokken. 

Friesland koploper in groei

Op regionaal niveau ziet Graydon de sterkste groei in de provincies Friesland (2,6%), Flevoland (2,3%) en Utrecht (2,3%). Waar Groningen vorig jaar nog in de top drie stond van sterkst groeiende provincies, staat deze provincie nu onderaan, samen met Limburg (beiden 2,0% groei) en Noord-Holland (1,7%). Opvallend is de derde plek van Flevoland, die vorig jaar nog de provincie was met de minste groeiverwachting. 

MKB versus Groot Zakelijk

Voor dit onderzoek heeft Graydon ook in kaart gebracht wat de groeiverwachtingen zijn op het balanstotaal voor zowel het MKB als de Groot Zakelijke bedrijven. Bij ruim 111 duizend bedrijven ziet Graydon dat op basis van de verwachte gemiddelde balanswaarde per bedrijf het MKB met 2,1 procent zal groeien, terwijl de Groot Zakelijke bedrijven hun balanstotaal zien toenemen met 1,7 procent.

 

 

Verantwoording onderzoek

Bedrijfsinformatiespecialist Graydon heeft de Prinsjesdagstudie uitgevoerd onder het MKB en de Groot Zakelijke bedrijven. 

Graydon helpt het bedrijfsleven al 130 jaar lang aan waardevolle bedrijfsinformatie om weloverwogen financiële en commerciële beslissingen te nemen. Door uit diverse bronnen grote hoeveelheden data te verzamelen, analyseren en interpreteren, leveren wij klanten inzichten op het gebied van kredietinformatie, risk & compliance en marketinginformatie. Hierbij maken we gebruik van meer dan 130 internationale databases en de gegevens van meer dan 90 miljoen bedrijven. Graydon heeft kantoren in Amsterdam, Antwerpen, Londen en Cardiff. Sinds 2016 is Graydon onderdeel van Atradius, een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld.