QHSE-professional van de toekomst

V-Kam Education komt met een serie speciaal gericht op het werkveld van KAM-coördinatoren. In de maandelijkse serie komen zowel mannelijke als vrouwelijke KAM-coördinatoren aan het woord over de drempels, kansen en veranderingen in hun werkgebied. Daarnaast delen ze hun toekomstvisie op de functie. De professionals komen uit verschillende sectoren, uit grote en kleine bedrijven en diverse regio’s. De vier minutenlange video’s verschijnen onder andere op de website van V-Kam Education

V-Kam Education komt met een serie speciaal gericht op het werkveld van KAM-coördinatoren. In de maandelijkse serie komen zowel mannelijke als vrouwelijke KAM-coördinatoren aan het woord over de drempels, kansen en veranderingen in hun werkgebied. Daarnaast delen ze hun toekomstvisie op de functie. De professionals komen uit verschillende sectoren, uit grote en kleine organisaties en diverse regio’s. De vier minutenlange video’s verschijnen onder andere op de website van V-Kam Education.

KAM staat voor kwaliteit, arbeid en milieu. Het is de Nederlandse benaming voor QHSE-professional, wat een afkorting is voor Quality, Health, Safety en Environment. Beide termen worden in Nederland gebruikt. Een KAM-coördinator is als staffunctionaris verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu binnen een organisatie. In kleine organisaties wordt de functie soms nog beschouwd als neventaak, maar bij middelgrote tot grote organisaties is de functie vaak fulltime. Ook zijn er organisaties die over een hele KAM-afdeling beschikken. Een KAM-coördinator vertaalt de actuele ontwikkelingen op het gebied van normen, wetgeving en beleid naar het werkveld, waardoor hij of zij zich eigenlijk onmisbaar maakt voor de organisatie.

Naast video ook een blog

In de videoserie QHSE-professional van de toekomst worden de QHSE-professionals pittige vragen gesteld en leiden de KAM-coördinatoren je rond in hun organisatie. Hen wordt onder andere gevraagd tegen welke problemen ze aanlopen binnen de organisatie, of de functie wel volledig wordt geaccepteerd en welke maatregelen ze nemen wanneer dit niet het geval is. Maar ook wordt er gevraagd naar de veranderingen in het werkveld van de afgelopen tien jaar. Voorspellen ze eigenlijk nog belangrijke veranderingen in de komende tien jaar? Naast de video’s verschijnt er ook elke maand een blog, waarin de antwoorden op deze vragen te lezen zijn.

KAM-coördinator wordt gezien als sparringspartner

Tot nu toe zijn er al vijf video’s verschenen. Daarin wordt er onder andere een kijkje genomen bij Avebe (levert producten op basis van aardappelzetmeel en aardappeleiwit), Wildlands Adventure Zoo en HEBO Maritiem Service. Martijn van de West, QHSE-professional bij Avebe, ziet zeker al een verschil in de functie met een paar jaar geleden en vindt dat een KAM-coördinator steeds meer gezien wordt als sparringspartner: “Waar de functie van een QHSE voorheen vaak een neventaak was van iemand, is het steeds meer een echte specialist geworden. We gaan de diepte in en hebben specialistische kennis nodig over zaken waarvan we zelf misschien geen idee hebben. Dat je als KAM-coördinator ergens verbeteringen signaleert, is één ding. Maar dat je er vervolgens ook alles voor doet om de mensen om de tafel te krijgen en als een soort projectleider de taken uitzet, dat is waar het om draait.”

Wie is V-Kam Education?

V-Kam Education is al sinds 2001 actief als opleider in kwaliteitsmanagement, arbo & veiligheid, mvo & milieu en voedselveiligheid. Het doel van het volgen van een cursus of opleiding is niet het behalen van een papiertje, maar resultaat realiseren voor personen en organisaties. Hun missie is dan ook: V-Kam Education helpt jou efficiënter, veiliger en duurzamer werken. Alvast een video bekijken? https://www.v-kam.nl/blog/5-qhse-professional-van-de-toekomst

© Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education

Wil je meer informatie of ook meedoen aan deze serie? Neem contact op met Michelle of Annelies!

Opleider met een missie

V-Kam Education® helpt jou efficiënter, veiliger en duurzamer werken!

We zijn al sinds 2001 actief als opleider in kwaliteitsmanagement, arbo & veiligheid, mvo & milieu en voedselveiligheid. Het doel van het volgen van een cursus en opleiding is niet een papier aan de muur. V-Kam Education wil resultaat realiseren voor personen en organisaties!

We staan graag dichtbij en naast jou om zo te begrijpen wat jouw grootste uitdagingen zijn. Het geeft energie om vervolgens samen met het beste plan, resultaten te boeken en te werken aan meer veiligheidduurzaamheid en efficiëntie.