Relatie op het werk anno 2019

Wat heeft liefde en werk eigenlijk met elkaar te maken? In principe best veel, ook al willen mensen het er niet altijd over hebben. Zo is de kans groot dat je gelijkgestemden op het werk tegenkomt en dat het daardoor klikt. Ook kan er een romantische klik zijn met een relatie tot gevolg. Het hoeft zeker niet altijd om een kortstondige affaire te gaan. We hebben het in dit artikel expliciet over een romantische relatie en welke gevolgen dit heeft.

Hoe reageren collega’s?

Aan de Universiteit van Tulsa is een studie gedaan naar tweehonderd full-time werknemers van verschillende bedrijven. De bevindingen van dit onderzoek laten zien dat medewerkers er niet direct problemen mee hebben als er een relatie op de werkvloer ontstaat. Het vormt pas een probleem als er op een fysieke manier uiting wordt gegeven aan een relatie.

Is het normaal om iemand te ontmoeten via het werk?

We besteden een groot deel van onze week op het werk. In een onderzoek van SHRM bleek dat zelfs 57% van de respondenten een relatie op het werk heeft gehad. Daarnaast geeft 55% van de HR-managers dat een relatie de meest gangbare uitkomst is van een affaire op het werk. Slechts 42% heeft een beleid ten aanzien van relaties, iets dat grote problemen kan opleveren als er verschillende verwachtingen spelen. Als er hiërarchische verhoudingen zijn, wordt een relatie vaak verboden als er wel een beleid is. Dit is vrij logisch, aangezien op dat moment de geloofwaardigheid van iemand die superieur is ondermijnd kan worden.

Wat als een relatie stopt?

Gaat een relatie uit? Dan kan het zo zijn dat je nog steeds met jouw ex zal samenwerken. Op dit moment is het goed om hier open en eerlijk over te zijn tegen collega’s. Ook legt dit een belangrijke verantwoordelijkheid neer bij het betreffende koppel. Zaken dienen op een eerlijke manier en in overleg te gaan. Als dit niet in goed vertrouwen plaatsvindt, wordt de kans op problemen vergroot. Lukt het niet om in goed overleg uit elkaar te gaan? Dan kan besloten worden dat één van de partijen het bedrijf verlaat. Vaak wordt er een vertrouwenspersoon betrokken om dit op een goede manier af te wikkelen.