StartLife Presenteert Zeven Nieuwe AgriFood Challengers

Afgelopen woensdag hebben zeven nieuwe agrifood startups succesvol het acceleratieprogramma van StartLife afgerond. Drie maanden lang ontvingen zij intensieve begeleiding om hun business nader vorm te geven, aan te scherpen en een versnelde start te realiseren. Het programma werd afgerond met een presentatie aan een grote groep van investeerders en corporates.

Dit najaar selecteerde StartLife uit ruim 50 aanmeldingen zeven startups die mochten deelnemen aan hun “pressure cooker” voor hightech agrifood startups. Voor Alexis Vlandas, mede-oprichter van het Franse Zymoptiq was ‘de druk op de ketel’ die het programma biedt een belangrijke reden om zich bij StartLife aan te melden. “Dit soort intensieve support kennen wij in Frankrijk niet. StartLife daagde ons bedrijfsmodel in ieder opzicht uit en we werden ‘gedwongen’ om in een kort tijdbestek belangrijke en bovenal gevalideerde keuzes te maken. Hierdoor hebben we snel grote stappen voorwaarts gemaakt en dat is precies wat we wilden bereiken.

Netwerk van ‘farm to fork’

StartLife heeft nauwe connecties met een breed scala aan bedrijven en organisaties over de hele agri-food waardeketen. Dit ‘farm to fork’-netwerk biedt veel toegevoegde waarde aan de deelnemende startups, beaamt Davide Parisi, CEO van de Italiaanse startup Evja. “Warme introducties bij de juiste personen en partijen is goud waard. StartLife heeft ons waardevolle inzichten van de Nederlandse markt en het ecosysteem als geheel gegeven. Dit stelde ons in staat onze vervolgstappen op gebied van product- én businessstrategie te verbeteren.”

Graduation Day

Het acceleratieprogramma werd afgerond met een ‘graduation day’: een presentatie aan ruim 120 investeerders, bankiers, corporate executives, innovatiemanagers, onderzoekers en andere relaties uit het (inter)nationale StartLife netwerk. Onder begeleiding van Marijn Frank, o.a. bekend van het tv-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’, stelden de startups zichzelf voor aan het publiek, die vervolgens de startups ook konden bevragen.

Een van de vragen die door een angel investor werd gesteld aan Gerhold ten Voorde, oprichter van Corvus Drones was of glastuinbouwers wel zitten te wachten op zijn rondvliegende, data-verzamelende drones. Ze kunnen immers toch ook camera’s in de kas installeren? Hierop had Gerhold direct een duidelijk antwoord: ““Om in een kas van één hectare alle planten met camera’s te monitoren heb je er al snel duizend nodig. Dat is een kostbare aangelegenheid. Je bereikt hetzelfde resultaat met slechts één drone.” Een overtuigend antwoord dat later een 1-op-1 opvolging kreeg tijdens de afsluitende borrel.

Op zoek naar volgende agrifood challengers

Inmiddels is het StartLife team al volop bezig met de voorbereidingen voor het volgende StartLife Acceleratie programma. Deze loopt van april tot en met juni 2020. Wil jij in de voetsporen treden van StartLife alumni als Fumi Ingrediënts, Zero Foodwaste en Hudson River. Meld je dan voor 1 februari aan.

P.s. Ben je benieuwd naar de achtergrond van alle zeven startups, download dan het programmaboekje van de graduation day waarin de bedrijven kort worden voorgesteld. Als je een indruk wilt krijgen van de graduation day bekijk dan de after-movie.