Steeds minder autoverzekeraars om uit te kiezen

De afgelopen jaren is het aantal autoverzekeraars dat actief is in Nederland flink afgenomen. Sinds 2011 zijn 12 autoverzekeringsmerken gestopt of overgenomen door een andere verzekeraar, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Het meest recente geval is het per 1 juli geschrapte NowGo, nadat de schadetak van moedermaatschappij VIVAT is overgenomen door Nationale-Nederlanden.

 

Daling aantal verzekeraars zet komende jaren door

Dat er steeds meer autoverzekeraars verdwijnen is volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl geen goede ontwikkeling. “De consument heeft zo steeds minder keuze bij een autoverzekering afsluiten. En minder keuze betekent dat er ook minder concurrentiewerking tussen de verschillende verzekeraars is. Vooralsnog zijn er nog ongeveer 40 autoverzekeringsmerken actief, waardoor er nog redelijk wat te kiezen valt. Maar de verwachting is wel dat dit de komende jaren nog verder afneemt.”

Winstgevendheid autoverzekeringen onder druk

Dat er zoveel autoverzekeraars van de markt verdwijnen, komt volgens Bulthuis doordat de winstgevendheid van autoverzekeringen enorm onder druk staat. Sinds 2011 waarschuwt De Nederlandsche Bank dat de premies van autoverzekeringen te laag zijn om de toenemende schadelast te betalen. “We zien daarom dat autoverzekeraars de afgelopen jaren hun premies steeds verhoogden. Maar dat is voor veel verzekeraars niet genoeg, waardoor ze er uiteindelijk toch mee stoppen of overgenomen worden.”

Daarnaast speelt volgens De Nederlandsche Bank dat verzekeraars hun marktaandeel willen vergroten en schaalvoordelen willen behalen. “Door schaalvoordelen zullen met name de kosten van de bedrijfsvoering minder zwaar meewegen in de premie, gemiddeld gaat ongeveer 30% procent van de premie op aan de bedrijfsvoering”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. “Hierdoor is het dus interessant om labels en verzekeraars over te nemen om zo je eigen klantenbestand te vergroten. Nationale Nederlanden heeft dit de afgelopen jaren bijvoorbeeld gedaan, met de overnames van Delta Lloyd, OHRA en recent VIVAT.”

Overzicht verdwenen autoverzekeraars

Kijk op Geld.nl voor een compleet overzicht van alle verdwenen verzekeraars en in welk jaar zijn ze overgenomen of gestopt. Ook kun je op Geld.nl direct eenvoudig je premie autoverzekeringen berekenen. Geld.nl is een onafhankelijke financiële vergelijkingssite. Geld.nl onderscheidt zich in de markt door het vergelijken van het grootste aanbod financiële producten. Zodoende weet je altijd zeker dat het voordeligste product ertussen staat.

 

Besparen maak alles leuker!

Onnodig te veel betalen voor je verzekering of bankproduct is niet nodig. Helaas doen veel mensen dit wel. Wij bieden je de oplossing: overzichtelijk en onafhankelijk vergelijken. Door financiële producten te vergelijken bespaar je meer dan 1.000 euro per jaar, terwijl je nog steeds goede voorwaarden hebt die bij je passen. Wat je allemaal niet met dat geld kunt doen! Daarom zeggen wij van Geld.nl: besparen maakt alles leuker.

Op Geld.nl kun je: