Van vegan eiwitten tot alternatief voor pasteurisatie: deze 8 StartLife startups zijn ‘investor ready’

Vorige week hebben acht Food & Agtech startups hun incubatieperiode bij StartLife afgesloten. Dit acceleratie programma bereidt startups in drie maanden voor om succesvol de agro- en food markt te betreden. Het programma is ontworpen in tweewekelijkse sprints waarin universitaire experts en ondernemers de startups helpen om de belangrijkste aannames in hun bedrijfsplan te valideren.  

"De financiële en zakelijke coaching in het programma was zeer nuttig, evenals de begeleiding van de experts", zegt Edgar Suarez, oprichter van FUMI Ingredients, die een betaalbaar en gezond alternatief voor eiwit heeft ontwikkeld op basis van microalgen. "Ons product is zeer duurzaam. Er is geen sprake van land- of diergebruik en het zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 95 procent", legt Suarez uit. "Het programma moedigde me aan om ambitieuzer te zijn." Dankzij het partnernetwerk van StartLife verbond FUMI Ingredients zich met grote agro- en food bedrijven zoals Unilever en Givaudan. Samenwerking met deze partners leverde waardevolle feedback op over product en markt die de startup voorbereidde op een snellere markttoegang.

Niet-thermisch alternatief voor pasteurisatie

Valeriy Mitko, oprichter van PEF Technologies, is ook positief over de betrokkenheid van experts uit de industrie. "Door de coaching konden we de markt identificeren en onze ideeën structureren vanuit het perspectief van de klant," zegt Mitko. Hij ontwikkelt een ‘nanoseconde gepulseerd elektrisch veld’‑technologie voor het conserveren van zuivelproducten. Het is een niet-thermisch alternatief voor pasteurisatie. "Onze technologie vermindert het energieverbruik en de onderhoudskosten enorm," legt Mitko uit. “Ik heb een manier gevonden om onze technologie betaalbaar te maken voor kleine en middelgrote kaasproducenten. Nu zijn verschillende kaasmakers geïnteresseerd".

Toegang tot financiering

"We helpen startups hun zakelijke plannen en organisatie te professionaliseren en te verfijnen tot een niveau dat ze klaar zijn om met potentiële klanten en investeerders om te gaan", legt Thomas van den Boezem, programmadirecteur bij StartLife, uit. "Vijf van de negen startups uit het vorige cohort slaagden er binnen zes maanden na het voltooien van het programma in om seed-funding op te halen", zegt Van den Boezem. Het nieuwe StartLife Acceleratie programma start in september. Startups die geïnteresseerd zijn in deelname, kunnen zich aanmelden tot 1 augustus 2019.

Dit zijn de startups die deelnamen aan de voorjaarseditie van het StartLife Accelerate:

  • Clevabit: gebruikt sensoren en big-data om veehouders en dierenartsen te helpen de gezondheid van hun dieren te bewaken en te verbeteren.
  • TasteIndex: digitalisering van smaak om catering- en retail organisaties te helpen producten beter af te stemmen op de voorkeuren van consumenten.
  • Thelial: ontwikkeling van een nutraceutical om mensen met maagzuurproblemen te helpen en de gezondheid van de slokdarm te verbeteren.
  • PreMal: een innovatieve geurval voor insecten om malaria in Sub-Sahara Afrika te bestrijden.
  • PEF technologies: nanosecond pulsed electric field-technologie om een ​​goedkoper en een kwalitatief beter alternatief te bieden voor het pasteuriseren van vloeistoffen.
  • SAIA Agrobotics: heeft de missie om de eerste commercieel haalbare oogstrobot te introduceren bij telers in de glastuinbouw. 
  • FUMI Ingredients: ontwikkelen van nieuwe eiwitbestanddelen, waaronder eiwit vervangende eiwitten, van micro-organismen, voor de voedingsindustrie.
  • WAM: ontwikkeling van SaaS oogstvoorspellingsdienst voor grote agrobedrijven.

Over StartLife:

StartLife stelt ondernemers in staat om Food & Agtech-startups te laten groeien met een blijvende impact. Sinds 2011 heeft StartLife meer dan 300 startups ondersteund en gefinancierd, waardoor baanbrekende technologieën op het gebied van voedsel en landbouw zijn ontwikkeld. StartLife wordt ondersteund door Provincie Gelderland, Wageningen University & Research en OostNL.

Meer informatie:

Thomas van den Boezem, Program Director bij StartLife, via thomas.vandenboezem@start-life.nl of bel +31 (0)6-38298801.