VCA cursus is goed voor je veiligheid én je onderneming

Begin jij een nieuwe onderneming in een vakgebied waarbij risicovolle situaties kunnen ontstaan tijdens de werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld in de bouw, de elektrotechniek of de (petrochemische) industrie? Dan is het belangrijk om te weten dat er scholing bestaat over het correct omgaan hier mee: de VCA cursus. Het volgend van deze cursus en behalen van het bijbehorende certificaat is niet alleen nuttig voor je eigen veiligheid en die van anderen, maar ook omdat het van cruciaal belang kan zijn in het krijgen van opdrachten voor je onderneming.

Bewust omgaan met veiligheid

Het is goed om je bewust te zijn van risico’s die onderdeel kunnen uitmaken van jouw bedrijfsvoering. Helaas is het nog steeds zo dat er jaarlijks in Nederland zo’n 200.000 ongelukken plaatsvinden, waarvan er bij ruim 4.300 gevallen sprake is van (blijvend) letsel. In zo’n 60 gevallen bekoopt het slachtoffer het zelfs met de dood. De VCA cursus helpt je om bewust om te gaan met jouw veiligheid en gezondheid en die van anderen, en leert je ook het milieu het in acht in te nemen. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Hiervan bestaan drie varianten, waarvan de VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) de passende variant voor zzp’ers is. Begin je een onderneming in de uitzend- of detacheringsbranche, dan geldt een andere variant, die bedoel is voor intercedenten en leidinggevenden in deze sector: VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringbureaus).

Steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers

Naast veiligheid, gezondheid en milieu is het in de wacht slepen van opdrachten natuurlijk ook van levensbelang voor een ondernemer. Ook om deze reden is het verstandig om je VCA diploma te behalen. Het is namelijk zo dat opdrachtgevers steeds vaker het VCA certificaat als voorwaarde opnemen bij aanbestedingen. Werkgevers verwachten ook steeds vaker van (nieuwe) werknemers dat zij de VCA cursus hebben doorlopen. Dit is een trend die alleen maar verder gaat doorzetten. Prijs jezelf dus niet uit de markt door achter te blijven, want de VCA cursus is de investering waard.

 

VCA cursus

Het VCA certificaat is te behalen door personen en door bedrijven. Mocht je ooit uitbreiden naar een onderneming met personeel, dan is dus een goed idee om ook je bedrijf van een VCA certificaat te voorzien. Het diploma is op drie manieren te behalen. Ten eerste kun je een klassikale cursus volgen. Het is ook mogelijk om de e-learning te doen en de cursus online dus online te volgen. Ook kun je lesmateriaal bestellen en voor zelfstudie gaan. In alle gevallen wordt afgerond met een examen. In het geval van zelfstudie moet je dit examen laten afnemen bij een erkend examenbureau met het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Het is mogelijk om eerst een proefexamen te doen, zodat je indruk krijgt van de vraagstelling bij het echte examen.

Kleine bedrijven

Als kleine ondernemer zijn de statistieken tegen je. Relatief veel bedrijfsongevallen vinden plaats bij bedrijven met minder dan 10 man personeel. Om niet één van die bedrijven te zijn die het noodlot tarten, is het verstandig om te investeren in de VCA cursus. De gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen immers erg vervelend zijn, voor zowel de persoon als het bedrijf.