Veel Amazon-verkopers maken weinig omzet

Amazon is een populair platform om je producten op te verkopen. Dat wordt dan ook veelvuldig gedaan. Maar hoe succesvol zijn de bedrijven die via Amazon verkopen eigenlijk? Oprichter Jeff Bezos schermde in zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders met mooie cijfers, maar die verdienen toch enige nuance.

In een brief aan aandeelhouders schrijft Bezos onder andere: "Miljoenen midden- en kleinbedrijven wereldwijd verkopen hun producten via Amazon om nieuwe klanten van over de hele wereld te bereiken (…) Meer dan 140,000 mkb’s hebben in 2017 meer dan 100.000 dollar aan omzet gerealiseerd."

Positieve cijfers, maar zoals Ecommerce News terecht opmerkt, verdient dit enige nuance. Want miljoenen verkopers en maar 140.000 die meer dan een ton omzetten? Oftewel: 95 procent doet minder dan een ton per jaar.

Ook blijkt dat alleen al in Amerika vorig jaar 300.000 retailers begonnen met de verkoop van producten via Amazon. De kans dat zij ooit succesvol zijn, is gezien de cijfers van hierboven niet echt groot te noemen. Want van álle verkopers weet slechts vijf procent meer dan een ton aan omzet realiseren, dus bij starters zal dit percentage nog lager zijn.

Sowieso kun je je afvragen hoe succesvol je bent als je een ton aan omzet weet te realiseren. Ja, het is een behoorlijke bedrag, maar daar moeten ook nog allerlei kosten zoals belastingen, marketingkosten, Amazon-fees en inkoopkosten vanaf.

 

 

Eurolutions is een internetuitgeverij uit Utrecht dat zich heeft gespecialiseerd in zakelijke media. Het werd opgericht in 2002 en verdiende in eerste instantie zijn sporen als website-bouwer. Al snel werd de opgedane kennis en ervaring ingezet om andere (startende) ondernemers te informeren.

Eurolutions beheert momenteel enkele eigen online uitgaves die allen gerelateerd zijn aan zelfstandig ondernemen of aan ecommerce-activiteiten, zoals het starten van een eigen webwinkel. Enkele van de websites uit het portfolio van Eurolutions zijn Investeerders.nl, Ondernemen & Internet, BVbeginnen.nl en Eenmanszaakoprichten.nl. Op deze websites vinden startende ondernemers, particuliere investeerders en zzp'ers honderden pagina's vol interessante en nuttige informatie die hen helpen met het oprichten van een bedrijf, het investeren met eigen vermogen of het opgeven van hun belastingen.