VRRP-redundantie: cruciaal voor het waarborgen van continuïteit

Connectiviteit is cruciaal voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Niet alleen verbindingen tussen uw vestigingen en datacenters zijn belangrijk, ook de bereikbaarheid van uw organisatie voor uw klanten, leveranciers en partners vereist hoge beschikbaarheid van het netwerk. Onverwachte uitval van uw netwerkverbinding kan dan ook verstrekkende gevolgen hebben voor uw organisatie: medewerkers die niet kunnen werken, imagoschade, omzetverlies en het verlies van data. Om uitval tot een minimum te beperken biedt DataWeb VRRP-redundantie.

Voorkom uitval door SPOFs uit te sluiten

Als u slechts één netwerkverbinding hebt, betekent dit dat wanneer er op één plek iets misgaat, al uw netwerkverkeer uitvalt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Uitval of kapotte router
  • Glasvezelbreuk bij graafwerkzaamheden
  • Calamiteiten in het datacenter

Als bedrijf, overheid of non-profitorganisatie kunt u zich, dankzij een redundant netwerk, maximaal wapenen tegen deze Single Points of Failure (SPOF).

Binnen een redundant netwerk wordt uw data namelijk via twee verschillende verbindingen, via twee routers en twee verschillende datacenters over twee carriers met een zoveel mogelijk gescheiden tracé naar uw locatie verzonden. Mocht de ene verbinding uitvallen, dan wordt het verkeer automatisch via de tweede verbinding geleid en ondervindt uw bedrijf minimale hinder van de uitval. Het Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) is een netwerkprotocol waarmee een dergelijk redundant netwerk wordt bewerkstelligd.

Bekijk hier de visuele representatie van dit netwerk.

Hoe werkt VRRP-redundantie?

Bij VRRP wordt een virtueel IP-adres geconfigureerd tussen twee verschillende routers: de primaire en back-up router. Hierdoor vormen feitelijk twee fysieke routers één virtuele router. Het virtuele IP-adres kan op de firewall als ‘default gateway’ worden ingesteld.

De primaire router vertegenwoordigt de virtuele router en stuurt dataverkeer naar dit virtuele IP-adres. De back-up router staat standaard in de stand-by mode. De twee routers wisselen om de seconde ‘hello’-pakketjes met elkaar uit. Aan de hand van deze pakketjes weten de routers van elkaars bestaan en of ze bereikbaar zijn.

Wanneer de back-up router drie seconden lang geen antwoord ontvangt van de primaire router, gaat deze ervan uit dat de primaire router niet meer bereikbaar is en neemt deze het virtuele IP-adres over. Wanneer de back-up router echter onbereikbaar wordt, neemt de primaire router dit IP-adres over. Met VRRP-redundantie zal de firewall dus bij uitval van de primaire router al het verkeer automatisch naar de back-up router sturen zonder dat de firewall merkt dat dit een andere router is, omdat de default gateway voor de firewall gelijk blijft.

Redundantie voor Cisco-routers

Redundantie binnen uw netwerk realiseren met Cisco-routers? Dan maken wij gebruik van het Hot Standby Router Protocol (HSRP). HSRP is feitelijk hetzelfde als VRRP, maar dan specifiek voor Cisco-routers. Cisco heeft HSRP ontworpen om op een gestandaardiseerde manier een redundant netwerk te kunnen bouwen. Cisco claimt de technologie als eerste gepatenteerd te hebben, maar inmiddels wordt VRRP als globale standaard geaccepteerd in de industrie. VRRP en HSRP zijn niet compatible met elkaar.

Creëer redundantie in uw bedrijfsnetwerk

Is uptime voor u van essentieel belang en wilt u uw bedrijfscontinuïteit waarborgen? DataWeb levert verbindingen tot 10 Gbit/s met de hoogst mogelijke garanties, zoals 99,99% uptime en zonder overboeking. Wij adviseren uw bedrijf over de optimale bandbreedte en bieden ondersteuning in het netwerkontwerp, zodat deze toekomstbestendig is en eenvoudig te managen. Neem hiervoor vooral contact met ons op.

VRRP ingewikkeld? Elliot (5 jaar) legt het je graag in één minuut uit. Bekijk hier de video.

Al 25 jaar levert DataWeb, Internet Service Provider, dataverbindingen aan de midden- en grootzakelijke markt. Als één van de eerste internetproviders van Nederland begonnen we in 1994 aan een missie: het leveren van verbindingen met de hoogst mogelijke garanties

Voor iedere onderneming een oplossing

Zakelijk internet van DataWeb staat voor betrouwbaarheid. Uw medewerkers werken met een zeer stabiele internetverbinding en hebben altijd de beschikking over persoonlijke ondersteuning. Voor iedere branche bieden wij oplossingen op maat. Voor gemeentes en architecten, bouwend Nederland, scholen en ziekenhuizen, politie en meldkamers en transport en logistiek.

DataWeb levert altijd en overal

Wij gaan geen uitdaging uit de weg. Zet maar een kruisje op de kaart, wij verbinden. Elke locatie, wereldwijd, met de snelheid van het licht. 

Wil je net even anders, sneller, betrouwbaarder of gewoon meer of niet-standaard mogelijkheden? Dan loop je al snel tegen de beperkingen aan van de grote leveranciers. Vaak is maatwerk niet mogelijk. En als je elke keer een ander persoon spreekt, worden niet-standaard oplossingen ineens heel ingewikkeld. Dat vinden wij raar. Met persoonlijk contact, flexibiliteit en ervaring kunnen wij wel de service en maatwerk oplossingen bieden. Dat vinden we eigenlijk heel gewoon.

Dit maakt ons anders:

  • Geen keuzemenu. De expert direct aan de lijn
  • Persoonlijke begeleiding. Van A tot Z
  • Wij gaan geen uitdaging uit de weg
  • Al 25 jaar specialist in het vinden van oplossingen
  • Door onze ervaring leveren we sneller dan elke andere provider
  • Wij leveren overal en altijd op tijd