Wat is het verschil tussen CNC verspanen en conventioneel verspanen?

Wat is het verschil tussen CNC verspanen en conventioneel verspanen?

Het is goed mogelijk dat je als ondernemer nog nooit hebt gehoord van verspanen. Toch kan dit voor een aantal bedrijven erg interessant zijn. Verspanen wordt namelijk veel toegepast in de techniek. Zo wordt het gebruik bij hout, maar ook bij kunststof en diverse metalen. Net zoals metaal 3d printen een optie is kun je dus ook metaal over het algemeen goed verspanen. Verspanen wordt bovendien veelvuldig gedaan in de meubelindustrie, aangezien het hout hiervoor wordt verspanen. Daarnaast wordt het verspanen van een materiaal ook in andere industrieën toegepast. Over dit onderwerp kun je in dit artikel nog veel meer lezen. Tevens zal de vraag over het verschil tussen CNC verspanen en conventioneel verspanen beantwoord worden. 

Wat is verspanen?

Als je nog nooit van verspanen hebt gehoord dan is dit in principe niet vreemd. Toch zul je het waarschijnlijk wel een beetje kennen. Verspanen is namelijk het bewerken van materialen met behulp van machines, alhoewel het ook met de hand gedaan kan worden. HIerdoor worden er spanen van het basisproduct verwijderd. Het idee hierachter is dus dat het product door het verspanen kleiner wordt. Dit zorgt ervoor dat het materiaal blijvend van vorm zal veranderen. Op deze manier zal het gewicht en de massa natuurlijk ook afnemen. Dit kan voor een aantal processen van waarde zijn.

Wat is een voorbeeld van verspanen?

Voordat het verschil tussen CNC verspanen en conventioneel verspanen uitgelegd wordt is het goed om eerst nog een voorbeeld van verspanen te beschrijven. Dit zal ervoor zorgen dat je nog beter weet wat verspanen überhaupt is en hoe het in de praktijk wordt toegepast. Een goed voorbeeld is een timmerman die de spanen van een deur af schaaft met behulp van een schaaf. Hierdoor zal de deur passen in het kozijn. Bovendien zal de deur hierdoor ook enigszins veranderen in gewicht, maar dit is niet het hoofddoel. Dit is natuurlijk dat de deur passend wordt gemaakt in het kozijn. Een leuke video over ‘’CNC Machining’’ is via de volgende Youtube-video vindbaar. 

Wat is conventioneel verspanen?

Binnen de technische industrieën worden meerdere verspanende technieken toegepast. Eén deel hiervan zal vallen onder het conventioneel verspanen. Hierbij kun je onder meer denken aan een bewerkingstechniek als boren, wat dus zeker een verspanende techniek is. Dit is nog maar één van de voorbeelden. Een andere methode van het conventioneel verspanen is bijvoorbeeld het zagen van een product om het op maat te maken. Hieronder valt natuurlijk ook het schaven en vijlen. Andere technieken zijn onder meer tappen, steken en kotteren.

Wat is CNC verspanen?

Toch is er dus nog een andere variant van verspanen, dit heet CNC verspanen. Hierbij staat CNC voor Computer Numerical Control. CNC verspanen wordt over het algemeen veelvuldig gebruikt voor twee technieken, namelijk draaien en frezen. Draaien wordt natuurlijk gedaan op een draaibank, terwijl het frezen gebeurt op een freesbank. Met deze technieken kun je de vorm van een basisproduct erg veranderen, wat dus ook zeker kan met behulp van een computergestuurd programma. Dit zorgt voor tijdswinst, terwijl het ook minder arbeidsintensief is. 

Hoe kun je veilig verspanen?

Bij het verspanen van een basismateriaal is de veiligheid van essentieel belang. Er wordt natuurlijk gewerkt met scherpe gereedschappen, zoals zagen en boren. Deze moeten op de juiste manier worden gebruikt zodat ze niet leiden tot beschadigingen of verwondingen. Ernstige ongelukken wil je in de werkplek logischerwijs voorkomen. Bovendien kunnen niet alleen de gereedschappen leiden tot ongevallen, dit geldt ook voor de spanen die van het product worden gehaald. Met name de spanen van metalen en hout zijn scherp. Maak daarom gebruik van producten die de veiligheid van de werknemer vergroten, zoals een veiligheidsbril.