Wat is spuitgieten en welke producten kunnen hiermee gemaakt worden?

Wat is spuitgieten en welke producten kunnen hiermee gemaakt worden?

Spuitgieten wordt door veel personen gezien als de optimale productiemethode voor een product. Bij producten en onderdelen die van kunststof worden geproduceerd is dit met name het geval. Het is dan ook niet voor niets dat dergelijke objecten over het algemeen altijd worden geproduceerd door middel van spuitgieten. Toch zijn er natuurlijk nog meer manieren om zo’n object van kunststof te creëren. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om het te blaas- of rotatiegieten, terwijl extrusie tevens een mogelijkheid is. Natuurlijk behoort 3d printen Utrecht en de rest van Nederland ook tot de mogelijkheden. Dit artikel focust daarentegen vol op spuitgieten. 

Wat is spuitgieten?

Spuitgieten is wat we noemen een formatieve productietechnologie. Dit betekent dat een object geproduceerd wordt door de kunststof eerst te smelten. Vervolgens zal het geïnjecteerd worden in de holte van een matrijs. Daarna zal het materiaal natuurlijk weer afkoelen, waardoor de kunststof gaat stollen. Het neemt dan dus de vorm van de matrijs aan. Als dit proces afgerond is kan het product uit de matrijs worden gehaald. Vervolgens kun je de holte weer vullen met de gesmolten kunststof om het volgende object te maken. Hierdoor is spuitgieten een heel andere productiemethode dan andere technologieën, zoals bijvoorbeeld CNC frezen en 3d printen. Dit zijn respectievelijk namelijk een subtractieve en additieve technologie. 

Hoeveel kost spuitgieten?

Spuitgieten wordt hedendaags ingezet voor zowel technische doeleinden als voor producten voor particulieren. Het is zelfs zo dat zo goed als alle kunststof producten om ons heen met behulp van spuitgieten ontwikkeld zijn. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat deze technologie in staat is om identieke items te creëren in enorm grote aantallen, terwijl de prijs per object dan zeer laag is bij een 3d print service. Overigens zijn de opstartkosten wel relatief hoog. Dit komt onder meer doordat een aangepaste tooling nodig is voor spuitgieten. De prijs van een matrijs zal namelijk al snel rond de drieduizend euro liggen. Het kan bovendien oplopen tot bedragen met zelfs zes getallen. Hoe duur een matrijs zal zijn hangt onder meer van de nauwkeurigheid, het materiaal en de complexiteit af. 

Welke materialen kunnen gebruikt worden?

Bij spuitgieten kun je over het algemeen gebruik maken van alle thermoplasten. Desondanks behoren een aantal thermoharders en vloeibare siliconen ook tot de mogelijkheden. Polypropyleen is het materiaal dat het meest spuitgegoten wordt. Dit staat beter bekend onder de afkorting PP. Circa 38 procent van de wereldwijde productie van spuitgegoten objecten zijn gemaakt van polypropyleen. Nummer twee op deze lijst staat ABS. Dit komt onder meer doordat dit materiaal relatief lage kosten heeft, terwijl de dichtheid ook laag is. Aan de andere kant is de slagweerstand juist hoog. Polyethyleen, ook wel PE genoemd, komt als derde over de streep in de strijd van de materialen die het meest spuitgegoten worden. Het wordt ingezet bij circa 15 procent van de wereldwijde productie. PE is een lichtgewicht thermoplast dat met name voor objecten voor in de buitenlucht geschikt is. Uiteraard zijn er natuurlijk nog meer materialen waarvoor je kunt kiezen bij spuitgieten, waaronder PU, PA 6 en PC. 

Wanneer is een product geschikt voor spuitgieten?

In principe kunnen alle kunststof objecten spuitgegoten worden, al heeft deze techniek niet altijd de voorkeur. Zo nu en dan kan het zo zijn dat een andere methode de meest kostenefficiënte oplossing is voor een product. Dit heeft natuurlijk met het feit dat spuitgieten veel kost om op te starten. De oorzaak hiervan ligt gedeeltelijk bij de prijs van een matrijs, maar ook bij de hoge bedragen die je moet betalen voor het kopen en het gebruiken van de speciale machines.