Zo koop je als startende ondernemer een woning hypotheekverstrekker.

Wil jij als startende ondernemer je eigen eerste woning gaan kopen? Leuk, en door de lage rente financieel ook nog eens erg interessant. Maar een woning kopen is momenteel niet gemakkelijk. In bepaalde delen van ons land is het aanbod veel kleiner dan de vraag. Daarnaast heb je vast ook wel de verhalen gehoord over ondernemers die veel moeite hadden om een hypotheek te krijgen voor een koopwoning. Wil je nu al afhaken? Niet doen. Hoewel het kopen van een woning als startende ondernemer een uitdaging is, is het zeker niet onmogelijk.

Je maximale hypotheek berekenen

Laat jij je niet direct uit het veld slaan als het gaat om het zoeken van een woning? Goed zo, maar het is wel belangrijk een bepaalde volgorde aan te houden bij de te nemen stappen. Natuurlijk kun je gelijk op Funda gaan kijken welke huizen je wel leuk vindt. Dit heeft alleen nog weinig zin als je niet weet hoeveel hypotheek je eigenlijk kunt krijgen. Breng dus eerst je financiële situatie in kaart. Zo kun je bij Makelaarskantoor Van Uffelen je maximale hypotheek berekenen aan de hand van je jaarrapporten. Zo kun je realistischer kijken welke huizen financieel ook echt binnen je bereik liggen.

Een woning zoeken

Heb je een idee van je maximale hypotheek, dan kun je ook op zoek gaan naar een woning. In bepaalde regio’s in ons land heerst er echter een groot woningtekort. Zoek je een woning in een populaire stad zoals bijvoorbeeld Eindhoven? Schakel dan een makelaar in Eindhoven in om je te helpen bij je zoektocht. Zeker in gewilde plaatsen kan het niet voldoende zijn zelf op huizensites te kijken naar beschikbare woningen. Soms moet je er echt heel snel bij zijn om te kunnen bezichtigen. Een makelaar weet al eerder dat huizen op de markt gaan komen en weet wat realistisch is bij biedingen, dus doe daar je voordeel mee.

Denk overigens ook goed na over de regio waar je zoekt. Grote steden kunnen trekken, maar als je er niet aan gebonden bent voor je onderneming kan het momenteel je kansen vergroten erbuiten te zoeken. Makelaars in Helmond bijvoorbeeld kunnen je waarschijnlijk sneller aan een woning helpen tegen een aantrekkelijke prijs.

Een hypotheek aanvragen

Heb je een woning gevonden? Dan kan je een definitieve hypotheekaanvraag doen bij Makelaarskantoor Van Uffelen. Hierbij kijkt de hypotheekverstrekker naar je financiële middelen, nu en in de toekomst. Ze proberen een inschatting te maken van het risico dat ze lopen bij het verstrekken van een hypotheek. Als je in loondienst werkt, vormen je contract en loonstroken bewijs van huidige en toekomstige inkomsten. Maar als ondernemer krijg je geen loonstrookjes. De hypotheekverstrekker zal daarom onder andere cijfers van je onderneming opvragen. Voor een hypotheekaanvraag heb je in ieder geval de volgende documenten nodig:

  • Inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
  • Aangifte inkomstenbelasting over de laatste drie jaar;

-      Jaarrapporten over de laatste drie jaar (of minder als je recenter gestart bent); en

-      Een prognose voor de komende jaren.

Speciale regels voor (startende) ondernemers

Hypotheekverstrekkers kijken over het algemeen naar de financiële situatie van je onderneming over de afgelopen drie jaar. Minder lang actief als ondernemer? Ook dan kun je een hypotheek krijgen. Je zal echter wel aan moeten kunnen tonen dat je verantwoord en verstandig met financiële zaken omgaat. Daarnaast moet een omzetprognose aantonen dat je onderneming een goede toekomst lijkt te hebben.

Bij iemand met een vast contract, is er niet veel risico als het gaat om de inkomsten gedurende de komende jaren. Bij een ondernemer is er sprake van meer risico in fluctuerende inkomsten, zeker bij een startende ondernemer. Het is immers nooit zeker of je product of dienst een succes gaat worden. Door het hogere risico worden bij (startende) ondernemers andere voorwaarden gehanteerd. De meeste hypotheekverstrekkers hanteren de regel dat je onderneming minimaal een jaar moet bestaan. Bestaat je onderneming langer dan een jaar, maar nog geen twee jaar? Dan wordt vaak 75 procent van je inkomen als leidraad voor het maximale hypotheekbedrag genomen. Bestaat je onderneming meer dan twee, maar minder dan drie jaar? Dan wordt vaak gerekend met 90 procent van de winst of je inkomen.

Zo krijg je als startende ondernemer sneller en gemakkelijker een hypotheek

Heb je een partner met een vast contract? Dan wordt het krijgen van een hypotheek als startende ondernemer een stuk gemakkelijker. Dit geldt ook als een ouder of ander familielid garant voor je staat. Daarnaast wordt bij de berekening van de maximale hypotheek, ook het inkomen van een partner steeds zwaarder meegeteld. Breng je eigen geld in bij de aankoop van een woning, waardoor er maar een gedeelte gefinancierd hoeft te worden door middel van de hypotheek? Ook dan krijg je eerder een positieve beoordeling van een hypotheekverstrekker. Wil je meer informatie of hulp bij het krijgen van een hypotheek? Neem dan eens contact op met Makelaarskantoor Van Uffelen.

Heb je goedkeuring gekregen voor de hypotheek? Succes alvast met verhuizen, en geniet van je woning!