Zo waarborg je de veiligheid in huis: 6 tips

Thuiskomen doe je het liefst in een woning waarin je alle hectiek van de dag even heerlijk achter je kunt laten. Het is daarom belangrijk om je in jouw woning niet alleen thuis, maar vooral ook veilig te voelen. Geen schijnveiligheid, maar echte veiligheid. Waarborg daarom de veiligheid in huis met onderstaande tips.

1. Hang voldoende rookmelders op

Geconfronteerd worden met een woningbrand of een andere negatieve gebeurtenis in jouw woning kan het woongenot voor altijd bederven. Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen, maar een brand komt helaas vaker voor dan gedacht. Gelukkig zijn er veel relatief eenvoudige maatregelen die je kunt treffen, om een woningbrand te voorkomen. Zo is het ontzettend belangrijk om voldoende rookmelders te plaatsen. Deze zijn onmisbaar om materiele schade en slachtoffers te voorkomen. Wanneer je slaapt merk je immers een rooklucht niet op. Een rookmelder zorgt er in zo’n geval voor dat je wel gealarmeerd wordt. Plaats de rookmelder bij voorkeur in de hal, op ten minste 50 centimeter van de muur. Beslaat jouw woning meerdere etages? Hang dan op elke etage een rookmelder. Ook is het slim om op strategische plaatsen in de woning een brandblusser en een blusdeken beschikbaar te hebben. Echter, voorkomen is beter dan genezen. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van elektrische apparaten. Maak gebruik van stekkerdozen met een uitknop en vervangen oude apparatuur op tijd. De meeste branden in woningen worden namelijk veroorzaakt door onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur.

2. Voorkom koolmonoxidevergiftiging

We staan er nauwelijks bij stil en veel mensen weten niet eens wat het exact is, maar nog jaarlijks overlijden er in Nederland mensen door koolmonoxidevergiftiging. Bovendien worden er ieder jaar meer dan 150 mensen opgenomen in het ziekenhuis, nadat zij in de eigen woning zijn blootgesteld aan koolmonoxide. Voor de veiligheid in de woning is het dus zeker van belang acht te slaan op dit zeer giftige gas. Koolmonoxidevergiftiging wordt in veel gevallen opgelopen door te weinig ventilatie in combinatie met een slecht onderhouden gasttoestel en is dus goed te voorkomen. De problemen ontstaan wanneer er onvoldoende verse lucht wordt aangevoerd of wanneer de gaskachel bijvoorbeeld verroest, verouderd of defect is. Om die reden is het uitermate belangrijk om de Cv-installatie en de gaskachel jaarlijks te laten controleren door een professional.

Daarnaast moet je zorgen voor voldoende ventilatieopeningen en deze ook daadwerkelijk gebruiken, zeker wanneer het verbrandingstoestel aanstaat. Beschik je over een schoorsteen? Laat deze dan regelmatig vegen om verstopping te voorkomen.

3. Merk koolmonoxide op tijd op

Er zijn dus verschillende maatregelen die je kunt treffen, om te voorkomen dat een grote hoeveelheid van het giftige gas koolmonoxide vrijkomt in jouw woning. Om de veiligheid nog beter te waarborgen is het echter belangrijk om alle risico’s uit te sluiten. Zorg er daarom voor dat je een te hoge concentratie koolmonoxide kunt opmerken indien het desondanks toch vrijkomt. Let daarbij allereerst op beslagen ramen. Wanneer de ramen plotseling meer beslaan dan voorheen, kan dit duiden op een slechte luchtafvoer. Ook wanneer het vlammetje in de geiser, cv-ketel of gaskachel groot en oranje is in plaats van klein en blauw, duidt dit op een probleem. Ten slotte is het met name aan te raden om koolmonoxidemelders in huis te plaatsen. Deze melders slaan alarm indien de concentratie koolmonoxide te hoog is. Hierdoor ben je nog in staat de woning te verlaten, voor het gas zijn vernietigende werk doet.

4. Zorg voor slim sleutelgebruik

Een veiliger huis creëren vraagt ook om maatregelen om ongewenst bezoek van buitenaf tegen te houden. Daarvoor is het allereerst belangrijk om zuinig met je sleutels om te gaan. Beperk het aantal sleutels dat je laat bijmaken en houd goed bij wie er een sleutel van je woning heeft. Zo merk je het eerder op indien er eentje kwijt is. Hang daarnaast ook nimmer je adres of contactgegevens aan je sleutelbos en vervang het slot indien je sleutels bent kwijtgeraakt. Laat dan altijd een goedgekeurd en betrouwbaar slot plaatsen. Gebruik ook enkels sleutels met een certificaat. Zo voorkom je dat ieder willekeurig persoon jouw sleutels kan laten bijmaken.

5. Houd inbrekers op afstand

Een inbraak is ook zonder sleutel helaas sneller gepleegd dan veel mensen verwachten. Een inbreker heeft in een slecht beveiligde woning namelijk slechts 30 seconden nodig om binnen te treden. Het is daarom belangrijk om de woning zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor inbrekers. Allereerst is het belangrijk om je huis altijd goed af te sluiten. Controleer voordat je gaat slapen altijd of alle deuren en ramen goed vergrendeld zijn. Berg ook spullen die als hulpmiddel voor inbrekers kunnen dienen, zoals afvalbakken en ladders, altijd goed op. Je wilt immers niet dat criminelen deze gebruiken om via een openstaand raam op de eerste verdieping of via de schutting, je woning binnen te gaan. Daarnaast zijn er tal van hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee je kunt controleren of de bezoeker voor de deur wel gewenst is. Zo zijn er kierstandhouders verkrijgbaar, waarmee je de deur slechts op een klein kiertje kunt zetten. Op die manier kun je op een veilige manier controleren wie er heeft aangebeld. Voor datzelfde doel zijn er ook kijkgaten en digitale deurspionnen verkrijgbaar, waarmee je met een gesloten deur kunt controleren wie er voor je deur staat.

Maak het inbrekers moeilijk door te kiezen voor stevig en erkend hang- en sluitwerk. Ook ramen en deuren zijn verkrijgbaar met specifieke inbraak werende eigenschappen. Berg kostbaarheden op in een veilige geldkluis. Het is daarnaast belangrijk dat je inbrekers niet naar jouw woning lokt. Sluit in de avond bijvoorbeeld de gordijnen en maak gebruik van buitenverlichting. Een donker, afgelegen huis is immers heel aanlokkelijk voor inbrekers. Bovendien zorgt gedegen buitenverlichting er ook voor dat eventuele camera’s voldoende kunnen registreren. Ook voorkom je hiermee dat je potentieel bezoek niet herkent.

6. Zorg voor goede beveiliging bij afwezigheid

Een inbraak meemaken terwijl je in de woning aanwezig bent, bijvoorbeeld terwijl je ligt te slapen, is natuurlijk doodeng. Het tast je gevoel van veiligheid enorm aan. Veel inbrekers slaan echter hun slag wanneer je bijvoorbeeld met het hele gezin op vakantie bent. Een huis aantreffen waarin ongewenste bezoekers zijn doorgedrongen, is voor veel mensen helaas evengoed traumatisch. Beveilig je woning daarom ook goed wanneer je niet aanwezig bent. Zorg er uiteraard voor dat alle deuren, ramen en andere openingen goed gesloten en vergrendeld zijn. Meer veiligheid in huis creëer je ook door dure spullen goed op te bergen, bijvoorbeeld in een stevige inbraakwerende kluis. Zet deze waardevolle spullen ook altijd uit het zicht, zodat een inbreker niet verwacht wat dat er ‘iets te halen’ valt. Ook is het slim om een deugdelijk alarmsysteem te installeren. Dit kan niet voorkomen dat een inbreker binnenkomt, maar zal ze in ieder geval afschrikken of storen. Bovendien zijn er alarmsystemen verkrijgbaar, waarbij een beveiligers naar de woning toegaan in geval van een reële dreiging. Dit geeft een veilig gevoel wanneer je zelf ver van huis bent!

Ten slotte is het slim om niet zichtbaar te maken dat je afwezig bent. Zet niet op openbare social mediakanalen dat je op vakantie bent en laat in huis altijd een lichtje branden. Veiligheid in je huis begint immers met het voorkomen van onveilige situaties.

2Bfound is een online marketing bureau te Dordrecht en gespecialiseerd in online marketing voor het MKB. Middels diverse online marketing disciplines zorgt 2Bfound ervoor dat iedere klant is verzekerd van een goede positie in de zoekmachine. Dit wordt onder andere gedaan door alvorens een uitgebreid onderzoek uit te voeren en te bepalen welke zoekwoorden van belang zijn. Dit alles om te zorgen voor gerichte bezoekers naar je website en het behalen van conversies.

Wij verzorgen onder andere:

Zoekmachine Optimalisatie (SEO & SEA)

Conversie Optimalisatie

Online Adverteren (SEA, remarketing etc.)

Content marketing

Social media marketing

E-mail marketing

Webshop ontwikkeling

Online Marketing trainingen

Blijf op de hoogte van de laatste online marketing ontwikkelingen en trends en volg ons op social media en bekijk regelmatig ons blog.