Zzp'ers laten veel fiscaal voordeel liggen

Bijna alle zzp’ers (91%) schatten het belastingvoordeel van het gebruik van de fiscale jaarruimte te laag in. Dit blijkt uit onderzoek* dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van BrightPensioen en Allianz. Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. Zonde, want door gebruik te maken van de fiscale jaarruimte kunnen ze veel belasting terug krijgen.

Sjaak Zonneveld, commercieel directeur van BrightPensioen: “We hebben gevraagd hoeveel procent men denkt extra te moeten inleggen om hetzelfde resultaat te halen zonder het fiscale voordeel. Het juiste percentage is tot 50-60%. Maar 9% van de zzp’ers heeft dat goed. De rest denkt veel minder extra in te hoeven leggen. 24% denkt zelfs dat een extra inleg tot 10% al genoeg is om het misgelopen fiscale voordeel door jaarruimtegebruik te compenseren. Zzp’ers die wel jaarruimte hebben maar dit niet gebruiken, laten veel geld liggen.”

Gebrek aan kennis over fiscale jaarruimte

Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. Onder zzp’ers tussen 25 en 35 jaar is dat zelfs 77%. En dat terwijl die fiscale jaarruimte de kans biedt om fiscaal vriendelijk een aanvullend pensioen op te bouwen. Je krijgt allereerst de betaalde belasting terug over je inleg (en als je met pensioen gaat betaal je minder belasting door de zogenoemde omkeerregel). Daarnaast betaal je over deze pensioenpot geen vermogensbelasting.

Zonneveld: “Voor zzp’ers die starten met de opbouw van een eigen pensioenpotje, is het belastingvoordeel een belangrijke trigger. Dit weten we uit onderzoek onder onze bestaande deelnemers. Dat zzp’ers zo weinig doen aan hun pensioen wordt gezien als groot probleem. Ook in politiek Den Haag. Dit onderzoek toont aan dat een campagne door de overheid, die de fiscale voordelen van pensioensparen voor zzp’ers onder de aandacht brengt, effectief zal zijn om dit probleem aan te pakken.”

  • Ruim een derde (35%) van de zzp’ers denkt dat fiscale jaarruimte te maken heeft met hele andere zaken zoals de verhouding zakelijke – privé autokilometers of het berekenen van de hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • 61% van de zzp’ers die wel weet wat fiscale jaarruimte is, weet echter niet hoe ze dat kunnen berekenen.
  • 38% laat het door zijn accountant berekenen. Een kwart van deze groep heeft nog nooit zijn jaarruimte berekend of laten berekenen.

Zelf jaarruimte berekenen? 

De jaarruimte is het deel van je inkomen dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Naast de jaarruimte heb je de mogelijkheid de zogeheten reserveringsruimte te benutten. Je mag je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Zzp’ers hebben nog twee weken om de jaarruimte voor 2017 te benutten en zo een flink belastingvoordeel te behalen.

De makkelijkse manier om het zelf te berekenen is via www.brightpensioen.nl/jaarruimte.

Infographic onderzoek

Hi! BrightPensioen is een game-changer. Wij vonden dat pensioen anders moest. Flexibeler. Duurzamer. Eerlijker. Dus zonder winstmaximalisatie. Maar mét een maximaal pensioen voor de deelnemers. Deelnemers die ook aandeelhouder zijn. Zo ontstond BrightPensioen.

We denken groot omdat we vinden dat de financiële sector anders moet: eerlijker, duurzamer en met het klantbelang voorop. Ons model is gebaseerd op de kracht van samen: hoe meer leden Bright heeft, hoe meer we kunnen bereiken.

Wij bieden dé oplossing voor iedereen zonder pensioen. Zowel voor ZZP'ers als werkgevers zonder pensioenregeling. Als werkgever zit je bij ons niet aan een pensioenregeling vast, maar kun je pensioen faciliteren voor je medewerkers. 

Wij zijn de enige aanbieder die geen geld verdient aan jouw pensioenvermogen, maar aan een jaarlijks lidmaatschap. Daarnaast wordt iedereen bij BrightPensioen mede-eigenaar en beleggen wij jouw pensioenvermogen volledig duurzaam. Als klap op de vuurpijl zijn wij ook nog eens een Social Enterprise, en staat bij ons het maatschappelijk belang voorop en streven we een winstmaximalisatie na. Ons maatschappelijk doel is pensioen eerlijker en duurzamer maken, en dat willen we samen met jou bereiken!

Nu weten wij ook dat pensioen niet het leukste onderwerp is en daarom zijn er eigenlijk weinig mensen die zich er echt in verdiept hebben. Maar pensioen is erg belangrijk en hoe langer je er mee wacht, hoe minder pensioen je kunt opbouwen. Om je te helpen met pensioen geven wij informatieve webinars, waarin we je uitleggen wat je kunt doen aan je pensioen. Ook vertellen we je over de fiscale voordelen en de andere mogelijkheden om iets te doen aan later.

BrightPensioen is ideaal voor wie een zzp pensioen wil, voor ondernemers die een oplossing zoek voor het opbouwen van pensioen voor start-ups. Sinds januari 2018 kan iedereen Bright worden en een BrightBeleggen rekening openen. Ideaal voor wie meer rendement wil dan sparen, maar niet teveel risico wil lopen. Bij Bright kun je uitsluitend duurzaam beleggen

Kijk vooral even op onze website, download ons whitepaper of geef je op voor één van onze webinars