Even voorstellen: Chris Obdam (Holder)

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week Chris Obdam, die Holder uitbouwde naar een internetbedrijf met honderd medewerkers. 'We wilden bewijzen dat we als jonge gasten konden ondernemen.'

Allereerst, wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

"Mijn naam is Chris Obdam en ik ben samen met mijn broer Tim Obdam bijna 14 jaar geleden Holder gestart. Holder is een online productontwikkelaar die zowel startende als doorgewinterde ondernemers ondersteunt en ontzorgt bij het online brengen van hun business. Dat doen wij met meer dan techniek alleen. Het team van Holder helpt een ondernemer van A tot Z; van het uitkristalliseren van het eerste ruwe idee tot en met het ontwikkelen en growth hacking van het online product."

"Onze klanten variëren van verzekeraars als SNS Reaal en crowdfundingplatforms als Symbid en Lendahand (DFT Financieel Product van het jaar winnaar) tot online ondernemers als reisorganisatie Sawadee en online taxi platform UGo. Toen Tim en ik Holder in 2002 begonnen waren we met zijn tweeën. Inmiddels realiseren meer dan 100 medewerkers over 4 zusterondernemingen breed de online ambities van onze mede-ondernemers."

Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen? 

"Al op de middelbare school waren mijn broer en ik aan het ondernemen. We wilden toen al de status quo veranderen. Dus toen we allebei onze HBO-opleiding hadden afgerond was het al snel duidelijk dat we samen een bedrijf zouden opzetten. Ik was op mijn 21ste aan het afstuderen en mijn broer was in Australië aan het backpacken. Ik belde hem op en zei: “Ik kan afstuderen in ons eigen bedrijf, gewoon doen toch?”. Tim kwam gelijk uit zijn aussie laid back modus en toen zijn we vol aan de slag gegaan met ons eerste bedrijf Holder."

"Ik ben gaan ondernemen omdat ik een vaardigheid bezat waar ik andere ondernemers verder mee kon helpen: het technisch ontwikkelen van online producten. We wilden daarnaast ook bewijzen dat we als jonge gasten konden ondernemen. En in alle eerlijkheid: we deden het gewoon. Nu 14 jaar later staan we nog steeds samen aan het roer van 4 organisaties; Holder, Betty Blocks, Woeler en Prooflink."

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

"Als ondernemer moet je er altijd voor zorgen dat je de volgende stap zet en aan jouw bedrijf blijft werken. Niet alleen nieuwe dingen bedenken maar deze ook realiteit maken. Het is altijd uitdagend om de organisatie te laten meegroeien en de juiste mensen voor de juiste plekken te vinden. Ik blijf mijzelf en mijn team continu challengen, want dan kunnen wij onze klanten ook weer beter bedienen."

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

"Iedere nieuwe fase van het bedrijf biedt weer nieuwe uitdagingen. En die uitdagingen inspireren weer. Mijn broer en ik hebben niet direct ondernemershelden, uiteraard hebben we vaak naar Steve Jobs en Richard Branson gekeken. Maar uiteindelijk inspireren mensen die dichterbij staan ons meer. Praten over ondernemen is stimulerend en het opent je geest weer."

"Even uit je dagelijks beslommering en opnieuw kritisch naar onze bedrijven kijken inspireert Tim en mij nog het meest. Een keer in de maand hebben we bro-time. Buiten kantoor, het liefst in een relaxte omgeving zoals aan het strand. Als we dan samen praten over onze ideeën en dromen komen we altijd super geïnspireerd weer terug."

Waarom ben je lid geworden van het Sprout Netwerk. Wat levert het Sprout-lidmaatschap jou op? 

"Sprout is een bron van inspiratie en brengt met de vele interessante artikelen en events nieuwe kennis in onze organisaties. Van de marketing- en sales afdeling tot de product owners die de online producten growth hacken; iedere ‘Holderiaan’ kan kennis uit de artikelen halen en blijft zo op de hoogte van de trends op de markt van het ondernemerschap."

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen? 

"Zet concrete en meetbare doelen, voor deze week, de komende maand, het komende jaar en het jaar daarna. Zorg ervoor dat je alles valideert aan die doelen. Dragen jouw keuzes en stappen er aan bij? Na een maand stel je de vraag: heb ik mijn doel behaald? Zo zorg je ervoor dat het niet alleen bij mooie verhalen blijft, maar dat je concrete stappen zet. Als je je online ambities en dromen wilt verwezenlijken moet je doelen stellen."

Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

"Goede nieuwe mensen? ;) We zijn enorm aan het groeien en hebben nog veel leuke functies vrij. Maar de Sprout members kunnen mij ook helpen met nieuwe sales methodes en marketing automation etc. Nieuwe kennis is superbelangrijk. Hoe pak je tegenwoordig moderne b2b marketing aan, hoe verkoop je je product? Dit is iets waar we steeds beter in willen worden en alle tips zijn meer dan welkom."


Chris is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Voor slechts 99 euro per jaar krijg jij toegang tot het netwerk, een uitgebreid profiel op Sprout.nl, nieuwe ideeën met het tweemaandelijkse magazine en toegang tot exclusieve kennis- en netwerkevenementen per jaar. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!