Dit zijn de rijkste jonge ondernemers van Nederland

Nalden

Internetondernemer Kees Verpalen (Beslist.nl) is dit jaar met een geschat vermogen van 65 miljoen euro de rijkste jonge ondernemer van Nederland, blijkt uit de nieuwe Quote 500 junior. In totaal brengen de honderd meest vermogende self made miljonairs onder de 40 jaar 1,4 miljard euro bij elkaar. 

Digitale ondernemers zijn weer goed vertegenwoordigd in de lijst. Verpalen wordt gevolgd door Jitse Groen (37), die door Quote op 55 miljoen euro wordt gewaardeerd. Het vermogen van Dennis Klompalberts (36), een van de oprichters van Travelbird, schoot met 260 procent omhoog naar 54 miljoen euro. 

Op plek 4 vinden we de eerste offline ondernemer, Wim Beelen (39), die vorig jaar nog mocht pronken met de bovenste positie. Beelens sloop- en recyclingsbedrijf leverde hem tot nu toe 50 miljoen euro op. Plek 5 wordt geclaimd door Pieter Schoen, de 39-jarige oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE).

WeTransfer

Ronald Hans, medeoprichter van WeTransfer, is de hoogste nieuwkomer van de lijst. Investeerder Highland Capital stak onlangs 22 miljoen euro in zijn deelplatform voor digitale bestanden, in ruil voor 'een kleine minderheid'. Hans, bij het grote publiek bekend onder de naam Nalden, heeft op zijn dertigste een vermogen van 30 miljoen euro, schat Quote.

De drie oprichters van CoolBlue, Pieter Zwart (37), Bart Kuijpers (39) en Paul de Jong (36) krijgen ieder een schamele 30 miljoen euro toebedeeld, goed voor de 9e tot en met de 11e plek. Die laatste twee hebben hun 'operationele petten' inmiddels afgezet, bevestigt Zwart in het blad. 

Marco Aarnink

De nummer 8 van vorig jaar, Marco Aarnink, vinden we dit jaar terug op plek 12. Zijn vermogen na de verkoop van Drukwerdeal.nl groeide nog wat aan dankzij een earn-out-regeling, schrijft Quote. Plek 13 wordt opgeëist door Steven Schuurman, de 38-jarige oprichter van Elasticsearch. Dat bedrijf, dat bedirjven als Facebook, TomTom en Sony aan data-analyses helpt, haalde de afgelopen 2 jaar ruim 100 miljoen dollar op bij investeerders. 

Het is alweer de tiende editie van de lijst, die dit jaar 12 nieuwkomers telt. Onder hen 2theloo-oprichter Almar Holtz (39). Hij heeft een derde van de aandelen van het 'poepchique' retailconcept, dat inmiddels 200 openbare wc's uitbaat in 14 landen.

Studentenwerk

Op plek 29 en 30 zien we nog twee goede bekenden van Sprout: Bram Bosveld (33), Hugo de Koning (35), Roger Thewessen (38). Zij bouwden uitzendbureau Studentenwerk uit tot een uitzendimperium dat het afgelopen jaar een winst boekte van 6 miljoen euro, op een omzet van 100 miljoen euro. 

Met de 9 miljoen euro die de verkoop van Lexa.nl en Kamernet.nl hem bij elkaar opleverde, timmert Nathan Skwortsow (37) inmiddels aan de weg met revalidatie-app Physitrack. Hij ziet zichzelf terug op nummer 61.

Bax-broers

Nathanaël Bax is met zijn 26 lentes de jongste miljonair die door de Quote-ballotage kwam. Hij richtte op zijn 14e, samen met broer Jochanan (31), Bax-shop.nl op, een online muziekwinkel met inmiddels 325 medewerkers. Over online retail gesproken: Patrick Kerssemakers (38) verkocht Fonq.nl, wat hem een geschat vermogen van 6 miljoen euro oplevert. Bij dat bedrijf is hij nog altijd wel de ceo

Een van de weinige vrouwen is Janneke Niessen (38). Zij stampte samen met Joëlle Frijters Improvedigital uit de grond. Dat platform voor het realtime veilen van online advertentieruimte werd in 2012 verkocht. Er staan in totaal maar 6 vrouwen in de lijst. Doutzen Kroes (3) voert dat selecte clubje aan, op plek 22, dankzij een geschat vermogen van 20 miljoen.

De Quote 500 Junior ligt vanaf donderdag in de winkel, en is ook te lezen via Blendle.

Foto: Startup Rally: Kuvva by Nalden door Julia de Boer - CC

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!